fbpx

Omicron zguduie investitorii. Acțiunile europene, în scădere

Acțiunile europene au scăzut joi, urmărind o scădere a acțiunilor americane peste noapte din cauza temerilor legate de varianta coronavirusului Omicron și a posibilității de majorări, mai devreme decât se aștepta, a ratei dobânzii, noteză Reuters.

STOXX 600 la nivel continental a scăzut cu 0,9% în tranzacțiile de dimineață, după ce a scăzut cu până la 1,3% în sesiune.

Mișcarea marchează o inversare bruscă a câștigurilor miercuri, când o redresare a sectoarelor expuse pandemiei a declanșat cea mai bună sesiune a STOXX 600 din aproape șase luni.

Valoarea de referință a acțiunilor europene a înregistrat fluctuații puternice în ultimele zile din cauza incertitudinilor cu privire la cât de contagioasă și severă este noua variantă și eficacitatea vaccinurilor actuale în abordarea acesteia.

„Vom rămâne în acest tipar de sus o zi și de jos în următoarea, atâta timp cât povestea Omicron rămâne o necunoscută”, a declarat David Madden, analist de piață la Equiti Capital, citat de Reuters.

„Nu vom testa din nou maximele din noiembrie din Europa până când nu vom fi siguri de efectele secundare ale variantei și până când vom ști sigur dacă vom merge pe calea blocajelor”.

Wall Street a fost tulburat de o vânzare târzie miercuri, după confirmarea primului caz de infecție cu Omicron din SUA și președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, ridicând posibilitatea ca inflația să nu scadă în a doua jumătate a anului viitor.

„A existat o reacție neclintită la noua variantă detectată în Statele Unite, dar această vânzări nu va dura prea mult, deoarece oamenii își vor da seama că s-ar putea să nu pună o mare problemă pentru redresarea SUA, „, a spus Madden.

Într-adevăr, contractele futures din SUA au indicat o creștere de aproape 1% pentru S&P 500.

În Europa, acțiunile tehnologice au fost cele mai mari scăderi ale indicelui, companiile de semiconductori Infineon Technologies, AMS și ASML scăzând între 2,3% și 4,3% conform unui raport Apple a avertizat despre încetinirea cererii pentru iPhone 13.

Firmele de bunuri de lux Hermes  și Richemont au scăzut cu 2,4%, respectiv 1,2%, în ciuda includerii lor în indicele de top Euro STOXX 50.

Vifor Pharma  a urcat cu 15,9% la vârful indicelui elvețian cu capitalizare medie după ce presa a raportat că firma australiană de biotehnologie CSL   este în discuții pentru cumpărarea producătorului de medicamente.

 

About Ioana Popa

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.