fbpx

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat portalul „ReJust” cu acces gratuit la întreaga jurisprudență

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat portalului ReJust, o aplicaţie concepută şi dezvoltată pentru a permite cetăţenilor şi profesioniştilor dreptului accesul gratuit la hotărârile judecătoreşti pronunţate de Judecătorii, Tribunale şi Curţi de apel de pe întreg teritoriul României.

Portalul de jurisprudență conduce la o mai bună cunoaștere a practicii judiciare în anumite domenii și, totodată, îmbunătățește accesul la justiție prin creșterea gradului de informare, conștientizarea drepturilor cetățenilor și dezvoltarea culturii juridice.

În portal sunt incluse atât hotărârile judecătorești prin care s-au soluționat litigiile, cât și încheierile de ședință pronunțate de instanțe în cursul procesului, în format anonimizat.

Utilizatorii au posibilitatea de a cunoaște nu doar soluția finală, dar şi modul în care au fost soluționate anumite excepții ori cereri în cursul judecății, precum şi modul în care s-a dispus administrarea de probe în anumite tipuri de cauze.

Documentele (peste 26 de milioane de hotărâri judecătoreşti şi încheieri) provin de la toate instanțele, orice persoană interesată putând accesa hotărâri pronunțate la nivelul tuturor gradelor de jurisdicție pe care le poate folosi cu titlu de practică judiciară în cadrul altor litigii ori în cadrul unor studii de specialitate.

Hotărârile din portal sunt anonimizate, astfel încât nu pot fi identificate după număr de dosar, număr de sentință, decizie ori după numele părților, însă fiecare document are un cod unic de identificare – cod RJ, care poate fi folosit pentru citarea jurisprudenței și pentru verificarea existenței documentului în cadrul portalului.

De asemenea, sunt exceptate de la publicare hotărârile pronunţate în dosarele având caracter confidenţial, menționează CSM în comunicatul de presă publicat vineri.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.