fbpx

SUA cere Japoniei, Chinei și altora să ia în considerare exploatarea stocurilor de petrol (REUTERS)

Administrația Biden a cerut unora dintre cele mai mari țări consumatoare de petrol din lume – inclusiv China, India și Japonia – să ia în considerare exploatarea stocurilor de țiței într-un efort coordonat de a scădea prețurile globale la energie, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema, notează Reuters.

Solicitarea neobișnuită vine în timp ce președintele american Joe Biden respinge presiunile politice asupra creșterii prețurilor la pompe și a altor costuri pentru consumatori determinate de o revenire a activității economice de la minimele înregistrate la începutul pandemiei de coronavirus. De asemenea, reflectă frustrarea SUA față de membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliaților săi, care au respins cererile repetate din partea Washingtonului de a-și accelera creșterea producției.

„Vorbim despre simbolismul celor mai mari consumatori ai lumii care trimit un mesaj către OPEC că „trebuie să vă schimbați comportamentul””, a spus una dintre surse, citate de Reuters.

În Asia, unde China a declarat că lucrează la o lansare a țițeiului, prețurile petrolului au prelungit scăderile determinate de solicitarea SUA, după ce miercuri s-au stabilit și mai mult sub maximele de șapte ani atinse la începutul lunii octombrie.

Agenția de presă mai spune că Biden și consilierii de top au discutat posibilitatea unei eliberări coordonate a stocurilor de petrol cu ​​aliați apropiați, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și India, precum și cu China, în ultimele câteva săptămâni, au spus sursele.

SUA și aliații au coordonat eliberarea strategică a rezervelor de petrol înainte, de exemplu în 2011, în timpul unui război din Libia, membru OPEC.

Dar propunerea actuală reprezintă o provocare fără precedent pentru OPEC, cartelul care a influențat prețul petrolului de mai bine de cinci decenii, deoarece implică China, cel mai mare importator de țiței din lume.

Un oficial al ministerului japonez al industriei a declarat că Statele Unite au cerut cooperarea Tokyo pentru a face față prețurilor mai mari ale petrolului, dar nu a putut confirma dacă cererea include eliberarea coordonată de stocuri. Prin lege, Japonia nu poate folosi eliberările de rezervă pentru a scădea prețurile, a spus oficialul.

Un înalt oficial al cabinetului a refuzat să comenteze.

Biroul rezervelor de stat din China a declarat că lucrează la eliberarea rezervelor de țiței, deși a refuzat să comenteze cererea SUA.

Un oficial sud-coreean a confirmat că Statele Unite au cerut Seulului să elibereze unele rezerve de petrol.

„Examinăm în detaliu cererea SUA, însă nu eliberăm rezerva de petrol din cauza creșterii prețului petrolului. Am putea elibera rezerva de petrol în cazul unui dezechilibru al ofertei, dar nu pentru a răspunde la creșterea prețului petrolului”, a spus oficialul.

Cota SUA din orice potențială eliberare de rezerve ar trebui să fie de peste 20 până la 30 de milioane de barili pentru a afecta piețele, potrivit unei surse americane care a participat la discuții. O astfel de eliberare ar putea fi sub forma unei vânzări sau a unui împrumut de la Rezerva Strategică de Petrol din SUA – sau ambele.

SPR a fost înființat în anii 1970 după Embargoul petrolier arab pentru a se asigura că Statele Unite au aprovizionare adecvată pentru a face față unei situații de urgență.

Mai multe persoane familiare cu chestiunea au avertizat că negocierile pentru o eliberare coordonată a aprovizionării nu au fost finalizate și nici nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la continuarea unei acțiuni specifice privind prețul petrolului.

Casa Albă a refuzat să comenteze conținutul detaliat al conversațiilor cu alte țări.

După ce Reuters a raportat despre discuțiile de la Casa Albă, țițeiul american și indicele de referință global Brent au scăzut, acesta din urmă coborând sub %80 pe baril.

OPEC și alți producători, inclusiv Rusia, cunoscuți în mod colectiv ca OPEC+, au adăugat pe piață aproximativ 400.000 de barili pe zi lunar, dar au rezistat solicitărilor lui Biden pentru creșteri mai rapide, argumentând că revenirea cererii ar putea fi fragilă.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat marți că se așteaptă ca un surplus global de aprovizionare să apară imediat în decembrie.

„Acestea sunt semnale că trebuie să fim foarte, foarte atenți”, a spus el reporterilor.

Creșterea prețului petrolului l-a supărat pe Biden înaintea alegerilor intermediare din 2022, care vor determina dacă partidul său democrat își menține majorități slabe în Congresul SUA.

Prețurile la benzină din SUA sunt în medie de 3,41 dolari pe galon recent, conform AAA, cu peste 60% mai mari decât acum un an, deoarece economia a revenit în urma pandemiei de COVID-19.

Mai mulți consilieri Biden atribuie scăderea cotelor sale de aprobare publică în ultimele luni pe seama înrăutățirii inflației de la energie la alimente și alte domenii. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 6,2% în ultimele 12 luni, componentele sale energetice în creștere cu 30%.

Agenția Internațională pentru Energie cu sediul la Paris, care monitorizează SPR-urile naționale pentru membrii care includ SUA, Japonia și majoritatea țărilor occidentale, a refuzat să comenteze, notează Reuteres. În trecut, IEA a coordonat lansări care implică mai multe țări.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.