Prețurile petrolului au crescut pe fondul temerilor că un nou plafon al prețului țițeiului rusesc ar putea perturba aprovizionarea globală în lunile următoare.
O decizie separată a principalelor țări producătoare de petrol de a continua să reducă cantitatea pe care o produc pentru a susține prețurile a alimentat, de asemenea, creșterea. Prețul țițeiului a crescut luni cu aproape 2%, până la 87,25 dolari pe baril.
Dar aceasta este încă cu mult sub maximele observate după ce Rusia a invadat Ucraina. Prețurile mai mari ale petrolului au tendința de a crește prețurile la benzină și costul vieții care crește cu cel mai rapid ritm din ultimii 41 de ani.
Luni, grupul G7 de economii majore a implementat un plafon la prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril pentru a „preveni Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.
Acesta va împiedica transportul oricărui țiței rusesc vândut la un preț mai mare decât acel preț folosind petroliere G7 și UE, companii de asigurări și instituții de credit. Multe companii mari de transport maritim și de asigurări la nivel mondial au sediul în cadrul G7.
Cu toate acestea, Rusia – care este al doilea producător mondial de țiței – a declarat că nu va accepta plafonul de preț și a amenințat că va opri exportul de petrol către țările care adoptă măsurile.
Jorge Leon, vicepreședinte senior al companiei de consultanță energetică norvegiană Rystad Energy, a declarat pentru programul BBC Today că prețul petrolului ar putea crește ca urmare.
„Rusia a fost foarte clar că nu va vinde țiței [țiței] nimănui care se înscrie la limitarea prețului”, a spus el.
„Deci, probabil, ceea ce se va întâmpla este că vom vedea unele întreruperi în următoarele luni și, prin urmare, probabil că prețurile petrolului vor începe să crească din nou în săptămânile următoare”.
Între timp, duminică, grupul de țări producătoare de petrol cunoscut sub numele de OPEC+ a declarat că se va menține la politica sa de reducere a producției pentru a susține prețurile globale.
OPEC+ este alcătuită din 23 de țări exportatoare de petrol, inclusiv Rusia, care se întâlnesc regulat pentru a decide cât țiței să vândă pe piața mondială.
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, prețurile globale ale petrolului au crescut la peste 120 de dolari pe baril, pe fondul îngrijorărilor legate de un deficit de aprovizionare globală din Rusia.
Dar acestea au scăzut drastic de atunci, pe măsură ce economia globală încetinește și țările folosesc mai puțin petrol.
„Această decizie a Opec+ de a menține cota acolo unde este… este în sine un fel implicit de sprijin pentru piața petrolului”, a declarat Kang Wu de la S&P Global Commodity Insights pentru BBC.
Analiștii au spus că prețurile petrolului au fost, de asemenea, stimulate de relaxarea restricțiilor Covid în unele orașe din China, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii de petrol.
Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi din nord-vest, au declarat că vor slăbi regulile stricte de blocare după protestele în masă împotriva politicii țării de zero Covid.
Plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc vine pe lângă un embargo al UE asupra importurilor de țiței rusești pe mare și angajamente similare din partea SUA, Canada, Japonia și Regatul Unit.
Dar în acest weekend, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit plafonul „o poziție slabă” care nu a fost suficient de „serioasă” pentru a dăuna economiei ruse.
În timp ce măsurile vor fi cu siguranță resimțite de Rusia, lovitura va fi parțial atenuată de mișcarea sa de a-și vinde petrolul pe alte piețe precum India și China, care sunt în prezent cei mai mari cumpărători de țiței rusești.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va răspunde la ultimele măsuri, adăugând că acestea nu vor opri campania militară din Ucraina.
„Rusia și economia rusă au capacitatea necesară pentru a răspunde pe deplin nevoilor și cerințelor operațiunii militare speciale”, a declarat Peskov reporterilor.