Italia îmbătrânește într-un ritm considerabil mai rapid decât vecinii săi din UE, populația țării scăzând la sub 59 de milioane, a anunțat luni agenția națională de statistică Istat.
O astfel de scădere semnificativă a populației este o preocupare majoră pentru o țară precum Italia, care a fost afectată de zeci de ani de creșterea economică lentă. Rezultă o productivitate și inovare mai reduse, precum și facturi mai mari de bunăstare.
„De la 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populația (rezidentă) a scăzut la 58,983 milioane”, a declarat președintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma.
Blangiardo, un renumit expert în demografie, a susținut că populația națională s-a micșorat constant în ultimii ani, cu o pierdere cumulată de peste 1,36 milioane de locuitori din 2014.
„Perspectivele demografice ale țării noastre se caracterizează printr-o creștere semnificativă a speranței de viață și printr-o scădere la fel de marcată a natalității, ceea ce duce la o îmbătrânire mult mai rapidă a populației în comparație cu restul Europei”, a spus el.
În septembrie, Istat a prezis că populația țării s-ar putea contracta cu o cincime și ar putea scădea la 54,2 milioane în 2050 și la 47,7 milioane în 2070.
Giorgia Meloni și noul ei guvern de dreapta au luat problema la inimă, făcând-o prioritară a programului lor. Planurile bugetare dezvăluite recent pentru 2023 au propus reducerea taxelor de vânzare la produsele de îngrijire a bebelușilor și creșterea alocațiilor pentru copii, în timp ce ministrul familiei a anunțat un nou „plan strategic de natalitate”.
„Italia este destinată să dispară”, a declarat Meloni într-un interviu la începutul acestui an, subliniind tendințele raportate de Istat. „Avem nevoie de un plan major, chiar și din perspectivă culturală, pentru a redescoperi frumusețea parentală”.