fbpx

Noi propuneri cu privire la Programul Nuclear Iranian către UE

Iranul a trimis Uniunii Europene (UE) o nouă propunere în timp ce continuă eforturile pentru a ”reanima” acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian şi pentru a pune capăt anilor de dispute, informează vineri dpa.

„Am analizat cu atenţie răspunsul SUA la propunerea de compromis a UE şi am transmis UE poziţia noastră în această problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanaani. El nu a oferit alte detalii, potrivit numeroaselor instituţii de media care au transmis declaraţiile lui.

Nasser Kanaani s-a limitat să aprecieze propunerea drept „constructivă” şi a spus că scopul ei este de a se ajunge la un acord final.

Acordul asupra programului nuclear iranian leagă controlul asupra acestui program de relaxarea sancţiunilor împotriva Iranului.

Acordul iniţial a fost încheiat în 2015, însă a fost compromis câţiva ani mai târziu, în timpul preşedintelui american Donald Trump, care a retras SUA din acord.

Negociatorii UE au explicat că o nouă versiune a acordului a fost deja elaborată şi că aceasta aşteaptă un „da” sau un „nu” din partea tuturor părţilor.

Părţile acordului sunt Iranul, UE, Germania şi cele cinci puteri din cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto: SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi China.

SUA şi Iranul au răspuns deja la o propunere de compromis din partea şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian „în zilele următoare”, în contextul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.