fbpx

Guvernul a aprobat mecanismul național de examinare a investiților străine directe din spațiul non-UE

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă referitoare la mecanismul pentru analiză şi autorizare a investiţiilor străine directe care vin din spaţiul non-UE, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, „actul normativ aprobat stabileşte la nivel naţional cadrul normativ de examinare a investiţiilor străine directe, un punct naţional de contact pentru cooperarea cu statele membre şi Comisia Europeană, pragurile şi domeniile de activitate ale investiţiilor pentru ca acestea să fie supuse autorizării, informaţii privind cererea de autorizare, precum şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor legale”.

În acest sens va fi înființată Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe – CEISD, formată din reprezentanți ai ministerelor de resort cu atribuții în domeniu.  CEISD va fi constituită prin Decizie a Primului Ministru ca organ colegial fără personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului României. Secretariatul CEISD va fi asigurat de către o structură specializată din cadrul Consiliului Concurenței, care va fi și punctul național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană potrivit Regulamentului.

Autorizarea condiționată a investițiilor străine directe sau respingerea acestora se va dispune prin Hotărâre de Guvern, în baza avizului consultativ al Comisiei, în analiză acest organism având în vedere elementele stabilite prin articolul 4 al Regulamentului UE 452 din 2019, respectiv luându-se în considerare „efectele potențiale asupra infrastructurii critice, fizică sau virtuală, inclusiv infrastructura din domeniul energiei, transporturilor, apei, sănătății, comunicațiilor, mass-mediei, prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospațială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura financiară asupra instalațiilor sensibile, precum și asupra terenurilor și proprietăților imobiliare, esențială pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri”, a precizat Cărbunaru.

„Vor fi supuse autorizării investiţiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenţei nr.21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la criteriile prevăzute la art. 4 din Regulament şi a căror valoare depăşeşte pragul de 2.000.000 de euro. Se prevede şi posibilitatea de a supune examinării şi autorizării CEISD şi investiţiile străine directe care nu depăşesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura acestora, pot avea impact asupra securităţii sau ordinii publice sau prezintă riscuri semnificative la adresa acestora”, se arată într-un comunicat al Executivului.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.