Rusia a anunțat miercuri o nouă încetare a focului în Ucraina, pentru a permite civililor să fugă din orașele asediate, după zile de promisiuni eșuate, care au lăsat sute de mii de oameni blocați fără acces la medicamente sau apă dulce, transmite Reuters.
Anunțul de „tăcere” de miercuri a fost similar cu cel de marți, care promitea trecerea în siguranță din orașele Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumy și Mariupol. Până acum, un singur coridor a fost deschis, din Sumy, marți.
Ucraina a declarat că și ea a fost de acord să oprească focul între orele 9:00 și 21:00 pentru a permite civililor să scape din orașele asediate prin șase coridoare. Într-o declarație televizată, viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk a cerut Moscovei să respecte încetarea focului la nivel local.
Cea mai mare alarmă a fost trasă peste Mariupol, un port sudic înconjurat total de trupe ruse de mai bine de o săptămână, unde Crucea Roșie a calificat situația cu care se confruntă civilii drept „apocaliptică”.
Locuitorii de acolo s-au adăpostit în subteran de bombardamentele necruțătoare, incapabili să-și evacueze răniții și fără acces la hrană, apă, energie electrică sau căldură.
O serie de încetări locale a focului pentru a-i lăsa să plece au eșuat de sâmbătă. Kievul a declarat că 30 de autobuze și opt camioane cu provizii nu au ajuns la el marți, după ce au fost bombardate de Rusia, încălcând încetarea focului. Moscova a acuzat Kievul pentru că nu a oprit focul.
În cele mai mari două orașe ale Ucrainei, Kiev și Harkov, oferta Rusiei de trecere în siguranță ar obliga civilii să meargă în Rusia însăși sau în aliatul ei Belarus, propuneri respinse de Kiev.
Peste 2 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când președintele Vladimir Putin a lansat invazia în urmă cu aproape două săptămâni. Moscova își numește acțiunea o „operațiune militară specială” pentru a-și dezarma vecinul și a îndepărta liderii pe care îi numește „neo-naziști”. Kievul și aliații săi occidentali resping asta ca pe un pretext fără temei pentru un război neprovocat împotriva unei țări democratice de 44 de milioane de oameni.
Războiul a aruncat rapid Rusia într-o izolare economică niciodată vizitată într-o economie atât de mare. Statele Unite au declarat miercuri că interzic importurile de petrol rusesc, o schimbare majoră a politicii după ce energia a fost scutită anterior de sancțiuni.
Companiile occidentale s-au retras în mare parte de pe piața rusă. Într-un simbol dur, McDonalds a declarat marți că își închide cele aproape 850 de restaurante din Rusia. Primul Mc, ce a atras cozi uriașe în Piața Pușkin din Moscova în 1990, a fost o emblemă a sfârșitului Războiului Rece. Starbucks, Coca-Cola, Pepsi și alții au făcut anunțuri similare.
Rusia a declarat miercuri că pregătește un răspuns rapid la sancțiunile care ar afecta zonele cele mai sensibile ale Occidentului.
Alungarea Rusiei, cel mai mare exportator mondial de petrol și gaze combinate, de pe piețe trimite unde de șoc în economia globală într-un moment în care lanțurile de aprovizionare sunt deja întinse și inflația în lumea dezvoltată este la niveluri nemaivăzute din anii 1980. Prețurile cu amănuntul la pompele de combustibil au crescut la recorduri.
Atât Ucraina, cât și Rusia sunt, de asemenea, mari exportatori mondiali de alimente și metale. Prețurile cerealelor și uleiurilor alimentare au crescut în întreaga lume, pedepsind țările sărace din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Comerțul cu nichel, esențial în producția de vehicule electrice, a fost anulat marți la Londra, după ce prețul s-a dublat.
Ucraina a declarat miercuri că interzice exporturile de secară, orz, hrișcă, mei, zahăr, sare și carne pentru restul anului.