fbpx

Reuniune a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, luni, la Bruxelles

Luni are loc, la Bruxelles, reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, principalele subiecte de pe agendă fiind evoluţiile privind situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră, completată de o reuniune a miniştrilor afacerilor externe europeni cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

De asemenea, miniştrii de externe europeni vor participa la o reuniune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului și vor lua parte la exerciţiul de securitate cibernetică EU CyCLES (EU Cyber Crisis Linking on Solidarity), organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Bogdan Aurescu, va prezenta evaluarea părţii române asupra stadiului actual al crizei şi impactul asupra securităţii euroatlantice, inclusiv din perspectiva îngrijorătoare a declanşării unei agresiuni armate.

„Ministrul de externe român va susţine necesitatea continuării eforturilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza actuală, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet cuprinzător de sancţiuni ca răspuns ferm şi credibil al UE în cazul escaladării, în coordonare strânsă cu SUA, UK, Canada. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii celorlalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, în paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, întreaga regiune confruntându-se cu riscuri de securitate în actualul context. Va reaminti importanţa coordonării UE-NATO”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pentru un schimb de opinii privind situaţia din Ucraina şi sprijinul UE, ministrul Afacerilor Externe român va reitera solidaritatea cu Ucraina, inclusiv în contextul recentelor provocări şi va susţine continuarea sprijinului UE pentru rezilienţa ţării. Va reitera, totodată, sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Chimcomplex România semnează un acord de finanțare pentru o centrală de cogenerare de 108 MW

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzești a anunțat joi că a semnat un contract …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.