fbpx

Josep Borrell: Nord Stream 2 nu va deveni operațională, dacă Rusia atacă Ucraina

Conducta Nord Stream 2 nu va deveni operațională dacă Rusia atacă Ucraina. Este avertismentul dat de înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Vorbind în emisiunea Today de la BBC Radio 4 despre potențialele sancțiuni împotriva Rusiei, Borrell a spus că este „destul de rezonabil și destul de clar” că Nord Stream 2 nu va deveni operaíonală în cazul unei agresiuni rusești, notează Politico.

„Nu înseamnă că Nord Stream 2 va înceta să funcționeze pentru totdeauna. Dar dacă va exista un război între Rusia și Ucraina, cu siguranță, îmi pare rău să spun că nu doar Nord Stream 2 va fi afectat, ci întreaga aprovizionare cu gaze. către Europa din Rusia vor fi afectate”, a spus Borrell, adăugând că acest lucru ar avea „cu siguranță” consecințe asupra prețului gazului în Europa.

Înaltul reprezenant al UE a adăugat că sancțiunile ar afecta ambele părți: „Sancțiunile au și un cost. Dacă interzici exporturile, sectoarele economice care exportă vor fi grav afectate și, cu siguranță, și Rusia va riposta”.

Aliații din Occident s-au străduit să facă front comun cu privire la posibilitatea de a include Nord Stream 2 în potențiale sancțiuni împotriva Rusiei, în urma avertismentului președintelui american, Joe Biden, la începutul acestei luni, că această conductă, care pleacă din Rusia către Germania, va fi oprită în cazul unui atac. Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat unitatea cu SUA, dar nu a menționat în mod direct conducta, iar ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a spus că Europa nu ar trebui să fie târâtă să urmeze poziția SUA în cazul Nord Stream 2, mai notează Politico.

Comentariile lui Borrell vin în vreme ce cetățenii UE se luptă să plătească facturile la energie, guvernele punând în aplicare măsuri pentru a atenua lovitura creșterii prețurilor la energie.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.