fbpx

Șase țări UE convin să stimuleze cooperarea transfrontalieră împotriva infracțiunilor legate de droguri

Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, Italia adaugă Spania au convenit să-și întărească cooperarea cu națiunile din America Latină pentru a lupta împotriva crimei organizate, în special a traficului de droguri.

În timpul unei întâlniri a miniștrilor și oficialilor de vineri la Amsterdam, un oraș afectat de violența legată de droguri în ultimii ani, cele șase țări s-au angajat să consolideze porturile și securitatea maritimă, precum și să-și consolideze utilizarea tehnologiei pentru a combate bandele criminale.

Amsterdam a văzut o serie de crime violente în ultimii câțiva ani, inclusiv uciderea reporterului de criminalitate Peter R. de Vries și a unui avocat care reprezintă un martor într-o anchetă privind crimele din bande.

Țările de Jos și Belgia găzduiesc porturile majore Rotterdam și Anvers, două dintre principalele puncte de intrare în Europa pentru cocaină.

Peste 214 de tone de drog au fost confiscate în Europa în 2020, o creștere cu 6% față de anul precedent, iar experții de la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri consideră că această cantitate ar putea ajunge la 300 de tone în acest an.

Cu o valoare stradală estimată la 10,5 miliarde de euro în 2020 și aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni care au declarat că au consumat-o în ultimul an, cocaina este al doilea cel mai consumat drog din UE, după canabis.

Expansiunea pieței cocainei a mers mână în mână cu o creștere a violenței și a corupției în UE, concurența acerbă între traficanți ducând la o creștere a omuciderilor și a intimidării.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.