fbpx

Guvernul a adoptat vineri ordonanța care vizează unele măsuri fiscal bugetare pentru anul 2022

Vineri, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care vizează unele măsuri fiscal bugetare pentru anul 2022.

Una dintre prevederile importante este legată de salariile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ.

Astfel începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

În ceea ce privește personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială”, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

În rest, pentru ceilalți bugetari salariile sunt înghețate, însă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat la finalul ședinței de guvern că la rectificarea bugetară ar putea avea loc majorări salariale și pentru alte profesii.

O altă prevedere se referă la la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Acesta va putea fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă, urmând ca după expirarea perioadei respective, salariatul să fie încadrat cu un salariu de bază superior.

Prin aceeași ordonanță s-a decis eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
Se introduce astfel plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel, potrivit explicațiilor aduse de ministrul Finanțelor la sfârșitul ședinței de guvern.
Referitor la TVA, Guvernul a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2022 se aplică o cotă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice, pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor. Măsura are aplicare 5 luni, între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Măsura vine în sprijinul populației și al instituțiilor publice pentru a limita impactul creșterii facturilor la energia termică.
Aceeași cotă redusă de TVA se va aplica și pentru achiziția unei locuințe cu prețul de maxim 140.000 de euro.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.