fbpx

Băncile americane au probleme mai mari decât cele europene

Europa și-a învățat lecțiile după criza financiară și se află acum într-o poziție puternică pentru a rezista stresului suplimentar din sistemul său bancar, spun mai mulți economiști și factori de decizie.

O temă centrală la Forumul Ambrosetti din Italia de joi și vineri a fost potențialul de instabilitate suplimentară a piețelor financiare, care decurge din problemele din sectorul bancar, în special pe fondul înăspririi condițiilor financiare.

Prăbușirea Silicon Valley Bank, cu sediul în SUA, și a altor câțiva creditori regionali, la începutul lunii martie, a provocat temeri de contagiune, accentuate de salvarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul elvețian UBS.

Factorii politici de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat măsuri decisive și au promis sprijin suplimentar, dacă este necesar. Piețele au înregistrat un recul săptămâna aceasta.

Valerio De Molli, managing partner și CEO al The European House – Ambrosetti, a declarat joi pentru CNBC, pe marginea evenimentului, că „incertitudinea și anxietatea” vor continua să afecteze piețele în acest an.

„Factorul mai îngrijorător este incertitudinea din industria bancară, nu atât în ​​ceea ce privește Europa – BCE (Banca Centrală Europeană) s-a descurcat incredibil de bine, și Comisia Europeană – de asemenea, zona euro este stabilă, solidă și profitabilă, dar ce s-ar putea întâmpla în special în Statele Unite rămâne un mister”, a spus De Molli.

De Molli a sugerat că prăbușirea SVB ar fi probabil „prima dintr-o serie” de falimente bancare. Cu toate acestea, el a susținut că „lecțiile învățate la nivel global, dar în special în Europa” au permis zonei euro să susțină „soliditatea și stabilitatea financiară” a sistemului său bancar, făcând „imposibilă repetarea crizei financiare din 2008”.

Accentul pus pe „lecțiile învățate” în Europa a fost reluat de George Papaconstantinou – profesor și decan la Institutul Universitar European și fost ministru grec de finanțe – care și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la S.U.A.

„Am învățat despre necesitatea ca politica fiscală și monetară să lucreze împreună, am învățat că trebuie să fii întotdeauna înaintea piețelor și nu cu cinci secunde în urmă, am învățat despre viteza de răspuns și necesitatea unui răspuns copleșitor uneori, așa că toate aceste lucruri ne-au prins bine”, a declarat Papaconstantinou pentru CNBC.

El a adăugat că problemele SVB și Credit Suisse s-au datorat „eșecurilor în managementul riscurilor” iar, în cazul SVB, se datorează și „eșecurilor politicilor din SUA”.

El a citat în special ridicarea de către fostul președinte Donald Trump a pragului sub care băncile trebuie să treacă prin teste de stres de la 50 de miliarde de dolari la 250 de miliarde de dolari. Această ajustare la legislația Dodd-Frank de după criză a însemnat efectiv că creditorul căzut nu a fost supus unui nivel de control prin care s-ar fi putut descoperi mai devreme problemele sale. Mișcarea din 2018 a făcut parte dintr-o retrogradare amplă a regulilor bancare instituite după criză.

Deși a lăudat progresele înregistrate în Europa, Papaconstantinou a subliniat că este prea devreme pentru a spune dacă există o slăbiciune mai largă în sistemul bancar. El a remarcat că nu există loc de mulțumire din partea factorilor de decizie și a autorităților de reglementare, dintre care mulți au promis vigilență continuă.

„Suntem într-un mediu în care ratele dobânzilor cresc, prin urmare prețurile obligațiunilor sunt în scădere și, prin urmare, este destul de probabil ca băncile să se găsească cu o gaură, pentru că au investit în instrumente pe termen mai lung și aceasta este o problemă”, a spus el.

„Suntem într-un mediu cu inflație în creștere, prin urmare, multe dintre împrumuturile pe care băncile le-au dat cu dobânzi foarte mici sunt problematice pentru ei, deci nu este un mediu foarte confortabil. Nu este un mediu în care să putem sta pe loc și să spunem: „Bine, au fost doar două căderi și putem continua ca de obicei”. Nicidecum”

„Război pe două fronturi”

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calviño, a declarat vineri că băncile din Spania au poziții de solvabilitate și lichiditate și mai puternice decât multe dintre colegiele lor europene.

„Nu vedem niciun semn de stres pe piața spaniolă, în afară de volatilitatea generală pe care o vedem pe piețele financiare în aceste zile”, a spus ea, adăugând că situația este acum „total diferită” de ceea ce era în perioada precedentă, în criza datoriilor europene din 2012.

„Am învățat lecțiile crizei financiare, a existat o restructurare profundă în acest deceniu iar băncile spaniole se află într-o poziție mai puternică decât în ​​trecut, evident.”

E o situație de neinvidiat, dar băncile centrale trebuie să ducă un „război pe două fronturi” și să combată simultan inflația ridicată și instabilitatea din sectorul financiar, a remarcat Gene Frieda, vicepreședinte executiv și strateg global la Pimco.

„Acum se întâmplă ceva care este în afara controlului Fed în sectorul bancar și toți avem părerile noastre în ceea ce privește cât de rea devine situația, dar sentimentul meu este că nu ne confruntăm cu o criză bancară, că va exista o oarecare înăsprire a condițiilor de creditare și va grăbi o recesiune. Nu este sfârșitul lumii, dar cu siguranță nu este o situație de vis pentru piața de acțiuni”, a declarat Frieda pentru CNBC vineri.

„Încă luptăm cu inflația, dar, în același timp, luptăm cu aceste incertitudini din sectorul bancar. Toate băncile centrale vor încerca să facă distincția între cele două și vor spune, pe de o parte, că putem folosi anumite politici pentru a face față instabilității financiare. Pe de altă parte, putem folosi ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Dar cele două pârghii se vor tulbura și cred că, în mod inevitabil, instabilitatea financiară va deveni cea dominantă.”

Articol de Elliot Smith

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.