fbpx

Copiii din România, cei mai expuși riscului de sărăcie din UE

Numărul copiilor conduși în pragul sărăciei în Uniunea Europeană a crescut cu 200.000 în 2021, ajungând la 19,6 milioane, potrivit ONG-ului „Salvați Copiii”.

Un raport al ONG-ului publicat marți afirmă că unul din patru copii din UE era în pragul sărăciei și excluziunii sociale la sfârșitul anului 2021 din cauza unei combinații de factori, inclusiv costul vieții, criza climatică și pandemie de COVID-19 care a dus la o pierdere de venituri pentru multe familii.

România și Spania au avut cel mai mare procent de copii expuși riscului de sărăcie, cu rate ajungând la 41,5% și, respectiv, 33,4%. Între timp, Finlanda și Slovenia au avut cele mai mici cote.

Situația din unele țări pentru care ONG-ul a colectat date mai recente este probabil să fi devenit mai sumbră din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și a consecințelor negative pe care le-a avut asupra prețurilor la alimente și energie.

40% din gospodăriile românești, de exemplu, și-au văzut veniturile scăzute în 2022 față de anul precedent. Asta în ciuda faptului că cheltuielile lor au crescut cu 98%, potrivit ONG-ului.

Copiii din medii migrante, refugiații, solicitanții de azil, copiii fără acte și copiii neînsoțiți sunt printre cei mai afectați. Sunt, de asemenea, riscuri copiii din familii monoparentale, familiile numeroase dezavantajate, copiii cu dizabilități și copiii aparținând minorităților etnice.

Salvați Copiii a spus că vede speranță în punerea în aplicare a Garanției Europene pentru Copii pentru a preveni și combate excluziunea socială prin garantarea accesului efectiv al copiilor la un set de servicii cheie, inclusiv educație și îngrijire gratuită a copiilor, educație gratuită, asistență medicală gratuită, alimentație sănătoasă și locuință adecvată.

Propunerea a fost introdusă de Comisie în 2019, Consiliul adoptând recomandarea propusă în iunie 2021. Cu toate acestea, doar 19 dintre cele 27 de state membre ale blocului au depus Planul național de acțiune pe care trebuiau să îl elaboreze până la jumătatea lunii martie 2022.

„Garanția europeană pentru copii deține cheia pentru abordarea inegalității în creștere și pentru a oferi un viitor mai bun pentru milioane de copii. Guvernele trebuie să se asigure că valorifică pe deplin acest cadru de combatere a sărăciei copiilor, o dată la o generație, și că folosesc planurile naționale de acțiune în mod corect. implementați-o”, a declarat directorul Salvați Copiii Europa într-un comunicat.

„Acum este momentul pentru decizii îndrăznețe și finanțare strategică pentru a extinde rapid protecția și a atenua căderea crizei pentru generațiile actuale și viitoare de copii”, a adăugat ea.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.