fbpx

Devine energia eoliană prea scumpă?

General Electric (GE) intenționează să facă reduceri serioase de locuri de muncă în operațiunile sale eoliene din SUA și va lua în considerare și celelalte piețe ale sale, deoarece parcurile eoliene se dovedesc a fi o cheltuială mult prea mare după experiența Covid-ului și a invaziei ruse a Ucrainei. Întreruperile frecvente de pe lanțurile de aprovizionare și costul ridicat al turbinelor eoliene descurajează companiile să investească în energia eoliană, deoarece caută alternative mai ieftine. Este o întrebare care a fost pusă de ani de zile – sunt energia eoliană și cea solară mai scumpe și mai puțin fiabile? Cele două surse de energie regenerabilă au fost criticate în mod repetat pentru faptul că furnizează intermitent energie. Între timp, pe măsură ce prețurile oțelului și altor materiale continuă să crească, parcurile solare și eoliene se dovedesc a fi mai scumpe de construit decât s-a sperat anterior.

Trebuie amintit, totuși, că prețurile energiei solare și eoliene au scăzut pe măsură ce s-au făcut inovații tehnologice, datorită unor sume uriașe de bani alocate la nivel mondial în cercetare și dezvoltare. Dar, în urma unei pandemii care a făcut ravagii în lanțurile globale de aprovizionare, prețul componentelor a crescut din nou și din nou. Deci, se poate echilibra eficiența îmbunătățită a tehnologiei turbinelor eoliene cu creșterea prețurilor materialelor?

În această lună, rapoartele din piață sugerează că GE va concedia aproximativ 20% din forța de muncă eoliană onshore din SUA, angajații din America de Nord, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa fiind notificați cu privire la schimbările aduse de companie. Este de așteptat să urmeze o evaluare a piețelor sale eoliene din Europa și Asia. Săptămâna trecută, angajații GE au primit o scrisoare în care se spunea: „Luăm măsuri pentru a eficientiza și a redimensiona afacerea noastră eoliană pe uscat pentru a ne adapta la realitățile pieței și pentru a ne poziționa cât mai bine pentru succesul viitor. Acestea sunt decizii dificile, care nu reflectă dedicarea și munca grea a angajaților noștri, dar sunt necesare pentru a ne asigura că afacerea poate concura și îmbunătăți profitabilitatea în timp.”

Potrivit mai multor surse, GE intenționează să restructureze și să redimensioneze afacerea, invocând cererea slabă, creșterea costurilor și întârzierile în lanțul de aprovizionare drept provocări principale. GE a confirmat că „își eficientizează” operațiunile eoliene pe uscat, deși firma nu a comentat cu privire la reducerea locurilor de muncă. Un purtător de cuvânt al GE Renewables a declarat: „Sunt decizii dificile, care nu reflectă dăruirea și munca grea a angajaților noștri, dar sunt necesare pentru a ne asigura că afacerea poate concura și că ne putem îmbunătăți profitabilitatea în timp”.

Acest exemplu evidențiază o provocare mai amplă la nivelul pieței energiei verzi, deoarece companiile s-au luptat cu costul în creștere al energiei eoliene, pe măsură ce au investit sume din ce în ce mai mari în surse regenerabile, în încercarea lor de a decarboniza operațiunile. Și producătorii de turbine eoliene care au fost martorii unei creșteri a cererii în ultimii ani încă se luptă să obțină profit.

Chiar și companiile majore din energia eolienă, cum ar fi Vestas Wind Systems, General Electric Co. și Siemens Gamesa Renewable Energy, simt stresul costurilor ridicate ale materiilor prime și logisticii în timp ce se întrec pentru a construi cele mai înalte turbine. Ben Backwell, CEO al grupului comercial Global Wind Energy Council, a explicat „Ceea ce văd este un eșec colosal al pieței”. El a adăugat: „Riscul este că nu suntem pe drumul spre zero [emisii] nete – iar celălalt risc este faptul că lanțurile de aprovizionare devin din ce în ce mai tensionate, în loc să se relaxeze.”

Potențiala îndepărtare de energia eoliană ar putea avea consecințe majore, ca principală sursă de energie regenerabilă non-hidro la nivel global. Se preconizează că energia eoliană va sprijini puternic tranziția la nivel mondial de la combustibilii fosili la alternative regenerabile. În plus, peisajul geopolitic s-ar putea schimba dacă companiile energetice nord-americane și europene îș diminuează finanțarea energiei eoliene, în timp ce puterile asiatice, cum ar fi China, își măresc investițiile în eolian.

La începutul acestui an, câțiva producători occidentali de turbine au declarat că concurează pentru mai puține proiecte pe mai puține piețe, drept pentru care au planuri de a crește prețurile, de a-și eficientiza gama de produse și de a reduce costurile de producție pentru a încerca să obțină profit. Acest lucru vine într-un moment de mare potențial pentru proiectele de energie regenerabilă, deoarece lumea se confruntă cu deficitul de combustibili fosili și cu costuri în creștere ale energiei. Dar producătorii de turbine eoliene au suferit pierderi în 2022, cu costuri în creștere ale materialelor și concurență acerbă pe piață.

Vestas și Siemens Gamesa, care controlează împreună aproximativ 70% din piața din afara Chinei, au raportat pierderi pentru primul trimestru din 2022. CEO-ul Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, a declarat: „Concurența este destul de acerbă și, în trecut, a fost o perioadă în care oamenii doreau să câștige prea des cotă de piață în detrimentul profitabilității.” Cele două firme și-au majorat prețurile cu un procent de două cifre în ultimul an și ambele au refuzat proiectele slab plătite, ducând afacerea în altă direcție. Eickholt a susținut schimbarea îndrăzneață a strategiei, dar aportul de comenzi de la Siemens între ianuarie și martie a scăzut cu 69% sub estimări.

În ultimul deceniu, și în special după COP26, viitorul energiei eoliene părea a fi sigur. Companiile energetice, guvernele și ecologistii aveau mari speranțe în energia eoliană, deoarece aceasta a continuat să devină mai mare și mai bună ca niciodată. Dar efectele de propagare ale pandemiei și invaziei Ucrainei au făcut ca această perspectivă să fie mai puțin sigură, deoarece companiile se luptă cu realitățile de creștere a costurilor și cu profituri mai mici.

Articol de Felicity Broadstock pentru Oilprice.com

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.