fbpx

Dolarul și deprecierea monedelor

De ce se tem jucătorii din piață de un dolar puternic? Pentru că ani de zile a existat o expunere pesimistă pe dolarul american bazată pe pariul că tipărirea constantă a monedei și reducerea ratelor nu ar crea niciodată inflație. Lumea s-a obișnuit să parieze pe un singur lucru: creșterea masivă a masei monetare și opusul: o inflație slabă. Banii ieftini s-au scumpit, așa cum am explicat în cartea mea Escape from The Central Bank Trap.

Dolarul american nu este puternic. Pierderea puterii de cumpărare a biletului verde este cea mai mare din ultimele trei decenii. Dolarul american este „puternic” doarîn termeni relativi față de alte valute care se prăbușesc într-o degradare a monedelor globale care vine după ani de exces monetar.

Lira nu se prăbușește din cauza planului fiscal al unui prim-ministru, se prăbușește alături de yenul, Banca Japoniei intervenind pentru a încerca să oprească deprecierea monedei japonezei, la fel se întâmplă și cu euro, coroana suedeză, coroana norvegiană, coroana daneză, și majoritatea valutelor.

În ultimul an, până la închiderea acestui articol, indicele dolarului american (DXY) a crescut cu 19% și a atins un maxim pentru douăzeci de ani, iar yenul a scăzut cu 23% față de dolarul american. Euro a scăzut cu 15%, lira sterlină cu 17%, indicele valutar al pieței emergente a scăzut și el cu 14%, iar chiar și în China PBOC a trebuit să intervină, după modelul Băncii Japoniei sau Băncii Angliei, pentru a controla o depreciere masivă față de dolarul american.

Bine ați venit la efectul de vid al dolarului american pe care l-am menționat cu luni în urmă.

În perioadele de mulțumire, băncile centrale ale lumii încearcă să fie Rezerva Federală fără a avea moneda de rezervă a lumii sau fără a avea siguranța juridică și echilibrul financiar al Statelor Unite. Multe bănci centrale măresc masiv oferta monetară fără să acorde atenție cererii globale și locale pentru moneda lor și, în plus, guvernele emit mai multe datorii denominate în dolari SUA, sperând că ratele scăzute vor face finanțarea deficitelor uriașe să fie accesibilă.

Complezența crește și toate clasele de active înregistrează investiții masive și evaluări ridicate, deoarece banii sunt ieftini și abundenți. Un monstru de mai multe trilioane cu multe pariuri pe partea lungă și unul singur short (pesimist): dolarul american.

Toate acestea, la rândul lor, duc la creșterea cererii globale de dolari americani, nu pentru că Rezerva Federală conduce o politică restrictivă, ci pentru că în comparație cu alte bănci centrale demonstrează că monedele alternative sunt mult mai proaste.

Aceasta este mahmureala de la marea criză monetară din 2020, care a înregistrat o creștere fără precedent a bilanțului băncilor centrale și în care masa monetară globală a urcat la maxime istorice. În plus, o debandadă masivă în cheltuielile curente ale guvernului. Acum, efectul de bumerang devine vicios: inflație ridicată, prăbușirea monedei, precum și prăbușirea pieței de acțiuni și obligațiuni.

Ați vrut răspunsuri „neconvenționale” la o criză? Aveți cel mai convențional dintre toate: imprimarea și distrugerea puterii de cumpărare a monedei. Implementat de secole cu aceleași efecte dezastruoase doar pentru a fi șterse de un nou grup de birocrați care au promis că de data aceasta va fi diferit.

„Cheltuiește acum și gestionează consecințele mai târziu” a fost repetat adesea de economiștii keynesieni obișnuiți, iar acum ei ridică din umeri și se întreabă de ce „modelele lor nu au funcționat”, așa cum au spus recent Lagarde și Krugman. Modelele lor spuneau că inflația nu va apărea după tipărirea trilioane de dolari și euro în același timp și niciunul dintre ei nu s-a întrebat dacă modelele sunt corecte.

De ce nu și-au pus la îndoială „modelele”? Pentru că modelele au spus ceea ce au vrut ei și lumea să audă. Totuși, inflația a apărut, nu a fost tranzitorie, iar capcana a fost pusă. O lume supraîndatorată, masiv îndatorată, cu dezechilibre gigantice construite unul peste altul, datorită efectului placebo al gazului de râs monetar, a generat „bula tuturor” iar acum pleznește.

Dolarul american nu se întărește din cauza unor creșteri modeste ale ratelor dobânzilor, ci bula mondială a monedei și a activelor se dezumflă.

După cum spuneam cu luni în urmă, dolarul american a creat condițiile pentru a fi cea mai solicitată monedă pur și simplu pentru că alte bănci centrale au fost mult mai nesăbuite. A fost nevoie doar de un proces inflaționist pe care băncile centrale însele l-au negat sau l-au numit tranzitoriu pentru a trage alarma unei piețe cu așteptări excesiv de optimiste.

Lichiditatea este adesea luată ca de la sine înțeles și este crucială pe piață, iar dolarul american este casa cu cel mai mare număr de ferestre și uși în caz de incendiu. S-ar putea să nu-ți placă, să te enervezi sau să-l respingi, dar este un fapt. Dolarul american s-a dovedit a fi regele, distrugând chiar și evaluările criptomonedelor în acest proces, deoarece a demonstrat că lichiditatea contează mai mult decât opiniile tezei de calitate.

Consecințele unui proces de degradare a monedei globale precum acesta pe care îl trăim acum sunt enorme: distrugerea bogăției pe scară largă, inflația persistentă care face cetățenii mai săraci, rezervele piețelor emergente se evaporă, îngreunează recuperarea acestora, așteptările privind câștigurile scad și toate acestea provin dintr-o mișcare a Rezervei Federale care înseamnă că bilanțul său abia s-a redus, iar ratele sunt încă scăzute, chiar și în teritoriu negativ, dacă vedeți presiuni inflaționiste reale și nu presupunerile participanților de pe piață cu privire la așteptările inflaționiste, care sunt întotdeauna artificial scăzute.

Dar aurul? Aurul este în scădere față de dolarul american, dar depășește acțiunile și obligațiunile. Cu toate acestea, aurul este în creștere în majoritatea monedelor globale.

Dolarul american își poate pierde statutul de monedă de rezervă mondială, dar nu este fezabil pe termen scurt, deoarece toți concurenții pun în aplicare politici de exces monetar și mai agresive. Gândiți-vă la Japonia sau la Banca Centrală a Marii Britanii care încearcă să reducă deprecierea yenului sau a lirei prin imprimarea și mai multor bani.

Data viitoare când veți citi de la experții keynesien în consens că planurile masive de stimulare sunt justificate, deoarece modelele spun că nu există niciun risc, amintiți-le că au construit modelele pentru a arăta întotdeauna că excesul guvernamental și monetar este inexistent și, prin urmare, modelele sunt un gunoi. Problema este că factorii de decizie politică nu vor învăța pentru că ei beneficiază de inflație și deprecierea monedei. Este o formă de impozitare și transfer de avere de la productiv la cel conectat politic. Mulți vor da vina pe Rezerva Federală pentru că acționează prea repede și agresiv, nu pentru că a făcut-o prea târziu și după prea mult timp. Majoritatea vor cere mai multă degradare a monedei și exces monetar. Și rezultatul va fi același. Cetățenii americani pierd din puterea de cumpărare a monedei lor și văd prăbușirea investițiilor lor, în timp ce familiile și întreprinderile din restul lumii văd că salariile lor reale dispar și monedele lor devin lipsite de valoare. Banii ieftini sunt scumpi. Mereu.

Articol de Daniel Lacalle.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.