fbpx

Marea Britanie: Pachet de sprijin uriaș pentru protejarea gospodăriilor de tsunami-ul creșterii prețurilor

Noul prim-ministru al Marii Britanii lucrează la ceea ce pare a fi cel mai mare pachet de sprijin din Europa pentru criza energetică, în timp ce celelalte state se străduiesc să protejeze gospodăriile și întreprinderile de facturile în creștere și să sprijine furnizorii în dificultate.

Liz Truss, care a preluat marți guvernarea de la Boris Johnson, intenționează să înghețe facturile de energie ale gospodăriilor la nivelul actual pentru iarna aceasta și următoarea, plătite furnizorii prin împrumuturi garantate de guvern, notează Reuters, care citează BBC. Schema ar putea costa 100 – 130 de miliarde de lire sterline.

Guvernul lucrează, de asemenea, la ajutor pentru afaceri, dar acesta va fi probabil mai complex și va fi revizuit mai des, a transmis BBC, potrivit Reuters.

Guvernele europene fac eforturi prin pachete de mai multe miliarde de euro pentru a proteja gospodăriile pe fondul creșterii costurilor energiei, declanșate în principal de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu aproximativ 340% într-un an și au crescut cu până la 35% luni, după ce Gazprom, controlat de statul rus a declarat că va prelungi pe termen nelimitat oprirea principalului gazoduct Nord Stream 1.

Europa a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie ca armă împotriva sancțiunilor impuse de Occident.

Germania a declarat duminică că va cheltui cel puțin 65 de miliarde de euro pentru a proteja clienții și întreprinderile de inflația declanșată în principal de costurile mai mari cu energia.

Mai multe țări oferă, de asemenea, miliarde de euro ca sprijin distribuitorilor de energie expuși la fluctuațiile prețurilor, care îi forțează să obțină garanții uriașe pentru aprovizionare.

Compania energetică norvegiană Equinor a estimat că aceste plăți colaterale, cunoscute sub denumirea de apeluri în marjă, s-au ridicat la cel puțin 1,5 trilioane de euro (1,5 trilioane de dolari) în Europa, excluzând Marea Britanie.

Compania finlandeză Fortum a declarat marți că a semnat un acord de finanțare-punte cu compania guvernamentală de investiții Solidium, în valoare de 2,35 miliarde de euro, pentru a-și acoperi nevoile de garanții.

Compania elvețiană Axpo a declarat că a căutat și a primit o linie de credit de până la 4 miliarde de franci elvețieni de la guvern pentru a se putea susține. Guvernul elvețian a lansat o plasă de siguranță de 10 miliarde de franci pentru firmele de energie, dar a decis să aloce fondurile lui Axpo, chiar dacă legislația se discută încă în Parlament.

Financial Times a mai raportat că cel mai mare furnizor de energie al Marii Britanii, Centrica a fost în discuții cu băncile pentru a-și asigura miliarde de lire sterline în credit suplimentar. Centrica a refuzat să comenteze, notează Reuters.

Mulți distribuitori europeni de energie s-au prăbușit deja, iar unii producători majori ar putea fi în pericol, loviți de plafoane care limitează creșterile de preț pe care le pot transmite consumatorilor sau prinși în afara schemelor de ajutor.

Creșterea prețurilor obligă industriile mari consumatoare de energie să reducă producția, ceea ce ar putea duce la o prăbușire a economiilor europene.

Aluminium Dunkerque, cea mai mare topitorie de aluminiu din Franța, intenționează să reducă producția cu o cincime ca răspuns la creșterea prețurilor la energie electrică, a declarat marți o sursă apropiată pentru Reuters.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.