Ucraina a declarat joi că Moscova a refuzat să garanteze accesul umanitar pentru salvarea a sute de mii de civili prinși în bombardament, transmite Reuters.
Războiul Rusiei din Ucraina a intrat în cea de-a treia săptămână fără a fi atins niciunul dintre obiectivele sale declarate, în ciuda a mii de oameni uciși, peste două milioane de refugiați și mii de oameni, care se înghesuie în orașe asediate sub un bombardament necruțător.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia, dar a spus că acesta din urmă nu i-a asigurat nicio promisiune de a opri focul pentru ca ajutoarele umanitare să poată ajunge la civili și nici pentru evacuarea a sute de mii de oameni prinși în portul asediat Mariupol.
„I-am făcut o propunere simplă ministrului Lavrov: pot să-mi sun miniștrii, autoritățile, președintele ucraineni acum și să vă ofer asigurări 100% privind garanțiile de securitate pentru coridoarele umanitare”, a spus el.
„L-am întrebat „poți să faci la fel?” și nu a răspuns”, a declarat Kubela, potrivit Reuters.
Ținând propria sa conferință de presă simultană într-o sală separată, Lavrov nu a arătat niciun semn că ar face vreo concesiune, repetând cererile Rusiei ca Ucraina să fie dezarmată și să accepte statutul neutru. El a spus că Kievul pare să dorească întâlniri de dragul întâlnirilor și că încetarea focului nu trebuie să fie pe ordinea de zi la discuțiile cu Turcia.
Rusia își catalogează acțiunile drept „operațiune militară specială” pentru a-și dezarma vecinul și a îndepărta liderii, pe care îi numește „neo-naziști”. Kievul și aliații săi occidentali spun că acesta este un pretext fără temei al Rusiei, pentru a invada o țară cu 44 de milioane de oameni.
Organizațiine non guvernamentale spun că ajutorul umanitar este cel mai urgent necesar în Mariupol, unde 400.000 de oameni au rămas blocați de mai bine de o săptămână fără hrană, apă sau energie electrică. Consiliul municipal a declarat că portul a fost supus unor lovituri aeriene inclusiv joi dimineață, la o zi după ce Moscova a bombardat ceea ce Ucraina a numit o “maternitate funcțională”.
Lavrov a spus că respectiva clădire nu mai era folosită ca spital și a fost ocupată de forțele ucrainene. Kremlinul nu a reperar inițial această negare și a spus că incidentul este investigat.
„Ce fel de țară este aceasta, Federația Rusă, care se teme de spitale, se teme de maternități și le distruge?” a spus președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, într-o alocuție televizată miercuri seara, după ce a postat imagini cu ruinele clădirii atacate.
Oficialii ucraineni au declarat că avioanele rusești au bombardat spitalul de copii miercuri, rănind femei însărcinate și îngropând pacienții în dărâmături, în ciuda unui acord de încetare a focului pentru a permite oamenilor să fugă de la Mariupol. Guvernatorul regional a declarat că 17 persoane au fost rănite.
Ucraina a declarat că un convoi care încerca să ajungă în oraș a fost din nou respins de focul rusesc joi și a acuzat Moscova că a blocat în mod deliberat ajutorul. Încercările zilnice de încetare a focului umanitar local au eșuat de sâmbătă.
Lavrov a atacat în mod repetat Occidentul, acuzând țările occidentale că ar inflama situația prin înarmarea Ucrainei. Întrebat dacă conflictul ar putea duce la un război nuclear, el a spus: „Nu vreau să cred și nu cred că ar putea începe un război nuclear”.