fbpx

Indicele ROBOR la 3 luni își continuă ascensiunea: luni a urcat la 3,19% pe an

Indicele ROBOR la trei luni a crescut rapid de la începutul lunii februarie. După ce în ianuaria valoarea acestuia a fost oarecum stabilă, în jur de 3,05%, astăzi, 7 februarie, acest indice în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 3,19%, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României.

O creștere apare și în privința ROBOR la 6 luni care a ajuns la 3,33% după ce la începutului lunii februarie era de 3,21%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 3,45% pe an, de la 3,31% pe an cât era la începutul lunii.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.