fbpx

Danemarca emite prima obligațiune verde pentru a atinge obiectivele climatice

Danemarca va emite prima obligațiune verde la începutul anului viitor pentru a ajuta la finanțarea tranziției către neutralitatea climatică și o economie durabilă, a anunțat miercuri Banca Centrală Daneză, informație preluată de Reuters.

Danemarca, calificată cu triplu A, care a fost în fruntea dezvoltării energiei eoliene, a căutat modalități de finanțare a tranziției sale ecologice, care include reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Banca Centrală a Danemarcei a declarat că obligațiunea verde pe 10 ani va fi emisă pe 19 ianuarie 2022, cu un cupon de 0,00% și o scadență pe 15 noiembrie 2031, în funcție de condițiile stabile ale pieței.

„Cu o obligațiune verde, guvernul danez oferă un produs care este la mare căutare în rândul investitorilor și care poate sprijini o bază largă și bine diversificată de investitori”, a declarat adjunctul guvernatorului băncii centrale, Signe Krogstrup, într-un comunicat.

Datoria, care este destinată investițiilor verzi, s-ar alinia îndeaproape la taxonomia finanțelor durabile a Uniunii Europene, o listă de activități economice și criterii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetată drept investiții durabile.

„Asta este ceea ce caută investitorii. Vor investiții verzi, care se încadrează în taxonomie și le primesc aici”, a declarat pentru Reuters analistul șef Danske Bank, Arne Rasmussen.

Volumul exact al așa-numitei „obligațiuni gemene”, emisă cu aceleași caracteristici ca și obligațiunile de referință convenționale pe 10 ani a țării, va fi anunțat mai târziu în decembrie.

Cu toate acestea, Ministerul de Finanțe al țării a declarat că va acoperi cheltuieli guvernamentale de 10-12 miliarde de coroane daneze (1,52 miliarde de dolari – 1,82 miliarde de dolari) în 2022.

„Este o sumă relativ modestă, dar suficient de mare pentru a fi ceva care îi interesează pe investitori”, a spus Rasmussen.

„Există o selecție limitată de obligațiuni guvernamentale cu un rating triplu A, sunt încrezător că va deveni popular”.

Cel mai mare fond comercial de pensii din Danemarca, PFA, care gestionează peste 600 de miliarde de coroane daneze, a calificat mișcarea Danemarcei „atractivă”. „Este cu siguranță o oportunitate de investiție de care dorim să profităm”, a declarat pentru Reuters șeful PFA pentru investiții sustenabile, Christian Schubart.

Conceptul de obligațiuni duble, pe care Germania l-a lansat și anul trecut, înseamnă că un investitor poate schimba oricând obligațiunile verzi cu obligațiunile convenționale mai lichide, dar nu invers.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.