Proiect în premieră în Uniunea Europeană. Comisia Europeană își unește forțele cu Breakthrough Energy Catalyst și cu Banca Europeană de Investiții pentru a extinde și stimula investițiile în tehnologiile verzi și a crea piețe pentru acestea.
“Mă bucur foarte mult că Bill Gates și Werner Hoyer mi se alătură pentru lansarea acestui Parteneriat EU-Catalyst. Mobilizăm împreună 1 miliard USD din diverse surse: publice, private, filantropice. Inovațiile ecologice vor da rezultate din ce în ce mai mari în Europa, pe măsură ce ne consolidăm, ca autorități de reglementare, politicile și regulile noastre climatice. Prin Legea noastră privind clima, Uniunea Europeană s-a obligat să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Desigur, aceste direcții și orientări clare prevăzute în lege vor conduce inovarea, care, în schimb, este necesară pentru a realiza obiectivele climatice pe care ni le-am propus. Și acest lucru va crea și – suntem profund convinși – locuri de muncă verzi și de înaltă calitate în Uniunea Europeană. Sper că acest parteneriat va fi un șablon pentru inițiative similare în Europa și în întreaga lume”, spune președintele Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cu o garanție a bugetului UE, din partea Comisiei, Banca Europeană de Investiții și Breakthrough Energy Catalyst vor oferi sume echivalente de investiții în proiecte care sunt selectate pe bază de concurență, mai spune președintele Comisiei Europene.
“Ceea ce cheltuim în fondurile UE va fi pe deplin egalat de partenerii noștri. Apoi, Breakthrough Energy Catalyst va mobiliza partenerii corporativi. Ei vor achiziționa produsele verzi care rezultă din utilizarea noilor tehnologii. Spre exemplu, o companie siderurgică va comanda hidrogen curat sau o companie aeriană va cumpăra combustibil durabil. Avem deja o listă de parteneri care vor fi gata să cumpere aceste produse verzi. Acesta este un punct de plecare foarte bun. Vrem să mergem repede: plănuim să selectăm primele proiecte deja anul viitor. Sper că acest parteneriat va fi un șablon pentru inițiative similare în Europa și în întreaga lume”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Prin Legea Climei, Uniunea Europeană s-a obligat să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030 și să ajungă la neutralitate climatică, până în 2050. Parteneriatul pentru investiții în tehnologii curate va sprijini planul internațional ”Glasgow Breakthroughs”, lansat în cadrul COP26.