fbpx

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei listată la gradul de investiție. Bugetul a trecut duminică seara cu 158-142 de voturi în corpul format din 300 de membri, doar deputații din partidul conservator Noua Democrație la guvernare votând pentru el. Într-un vot separat, bugetul apărării a fost aprobat 249-51, o marjă neobișnuit de mare.

O dezbatere relativ discretă asupra bugetului a durat cinci zile. Bugetul prognozează o creștere de 2,9% a economiei pentru 2024, față de 2,4% estimată în 2023, ceea ce este de patru ori mai rapid decât media zonei euro.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că speră ca economia să crească cu cel puțin 3%, pe baza cheltuielilor puternice de investiții, estimate să crească cu 15,1%.
Produsul intern brut al Greciei, ajustat în funcție de inflație, a fost estimat să depășească 200 de miliarde de euro pentru prima dată din 2010, când Grecia a trebuit să fie salvată după ce nu a plătit datoria.

Inflația a fost prognozată la o medie de 2,8%, puțin mai mare decât estimările inițiale, în principal din cauza prețurilor crescute persistente la alimente. Guvernul se așteaptă să cheltuiască aproximativ 2,5 miliarde de euro în subvenții pentru a susține veniturile mai scăzute afectate de inflație, inclusiv prețurile ridicate la electricitate. Răspunzând criticilor din opoziție care susțin că economia creează în mare parte locuri de muncă precare prost plătite, Mitsotakis a spus că salariul minim va crește pentru a patra oară în trei ani în aprilie.

El a mai spus că 660.000 de funcționari publici vor vedea majorări reale de salariu în ianuarie, pentru prima dată în 14 ani. Dar Mitsotakis a recunoscut că problemele persistă, inclusiv multe slăbiciuni structurale ale economiei și modul în care funcționează guvernul, care au contribuit la declanșarea crizei financiare în anii 2010. Răspunsul, a spus el, este reforme mai îndrăznețe și mai profunde. După cum se obișnuiește, parlamentul a renunțat la vacanța de sfârșit de an după votul bugetului.

About Raluca Vasiliu

Check Also

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.