fbpx

Lampedusa: Dezinformarea inundă rețelele sociale despre creșterea migranților

Când peste 10.000 de migranți fără acte au aterizat pe țărmurile insulei italiene Lampedusa săptămâna trecută, rețelele de socializare au fost inundate de dezinformare. În acest context de discuții aprinse despre modul în care statele membre ale UE ar trebui să gestioneze imigrația ilegală, au fost distribuite mai multe videoclipuri înșelătoare care critică migranții care sosesc în Italia.

De săptămâna trecută, autoritățile au declarat stare de urgență, deoarece populația insulei a crescut dramatic, în timp ce ONG-urile se străduiau să îi ajute pe noii sosiți.
Un videoclip care a fost distribuit de sute de mii de ori pe X, fost Twitter, pretinde că arată o ciocnire violentă între forțele de ordine și migranții nou sosiți în Lampedusa.

„Poliția nu are putere să controleze situația. Aceasta este o invazie”, a spus un utilizator.

„Migranții din Italia atacă acum poliția. Mica insulă Lampedusa este pe cale să fie capturată”, a spus un alt cont X.

După ce a efectuat o căutare inversă a imaginilor folosind câteva fotografii din acest videoclip, The Cube a descoperit că a fost filmat în 2021. Nici măcar nu a fost filmat în Lampedusa, ci în Mondolfo, în regiunea Marche din centrul Italiei.

Potrivit știrilor locale, o ceartă a izbucnit între un albanez și un senegalez, care s-a transformat în primul care a înjunghiat individul senegalez. Doi ofițeri de ordine au fost răniți în încercarea de a întrerupe lupta.

Al doilea videoclip viral susține că arată migranții care încep lupte după ce au ajuns în orașul german Stuttgart din Lampedusa.

„Astăzi Italia, mâine Germania și atunci poate că este timpul pentru țara ta”, a avertizat un cont polonez.

„În Stuttgart, imigranții ilegali din Lampedusa se angajează în ciocniri cu bare de fier și aruncări cu pietre. Mulțumim UE pentru asta”, a scris un utilizator francez.

O căutare inversă a imaginii dezvăluie că scena a fost într-adevăr filmată la Stuttgart săptămâna trecută. Cu toate acestea, altercațiile violente au început în urma unui festival cultural din Eritreea. Potrivit mai multor instituții de știri, cearta a avut loc între activiști pro și anti-guvernamentali eritreeni. Nu există niciun indiciu sau dovadă că lupta ar fi fost provocată de migranți sosiți recent din Lampedusa. Nu este prima dată când o luptă între activiști izbucnește după un festival din Eritreea. În iulie, o ciocnire la un festival din Eritreea din orașul Giessen din vestul Germaniei a lăsat 22 de polițiști răniți. În septembrie, o luptă între susținătorii guvernului eritreean și oponenții din Tel Aviv a dus la confruntări violente pe străzi. Peste 100 de persoane, inclusiv câteva zeci de polițiști, au fost rănite în timpul luptelor.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.