fbpx

Cultura folosită pentru a trata problemele de sănătate mintală în Europa

Un număr tot mai mare de inițiative din întreaga Europă folosesc accesul la arte ca instrument de îmbunătățire a sănătății și bunăstării alături de tratamentul medical clasic.
În orașul danez Silkeborg, un grup de proaspete mame care au suferit de depresie postpartum au declarat că se simt mai aproape de nou-născuții lor, mai calme și mai optimiste după ce au participat la sesiuni săptămânale de muzică menite să le îmbunătățească sănătatea mintală.

Rezultate similare au fost observate și în grupurile care participă și la proiectul Muzică pentru maternitate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în alte patru orașe din Italia și România.

Au fost efectuate cercetări ample în ultimii 25 de ani asupra efectului pe care arta îl are asupra sănătății și bunăstării. Un raport al OMS din 2019 a constatat că arta joacă un „rol major” în îmbunătățirea sănătății și bunăstării indivizilor, precum și în prevenirea bolilor de-a lungul duratei de viață. Acesta a concluzionat că „impactul benefic al artelor ar putea fi promovat prin recunoașterea și acționarea pe baza bazei de dovezi în creștere” și a inclus un apel adresat guvernelor la nivel global să promoveze implicarea în arte.

„Acest raport este ca Biblia noastră”, a spus Kornelia Kiss, care supraveghează Culture For Health, un proiect finanțat parțial de Comisia Europeană, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a programelor care folosesc cultura pentru beneficiile sale pentru sănătate în Europa și nu numai.

După 18 luni de culegere de date, Culture for Health și-a prezentat concluziile la o conferință din Elefsina, Grecia, pe 9 iunie, unde a emis și câteva recomandări de politică care să fie aplicate la nivelul UE.

Acesta a solicitat, de exemplu, UE să finanțeze formare și conferințe pentru a sensibiliza cu privire la tipurile de proiecte care pot fi implementate și pentru a stimula investițiile în prevenire și promovarea sănătății.

De asemenea, a recomandat promovarea utilizării prescripției sociale bazate pe cultură în UE, precum și adăugarea unor dispoziții dedicate în documentele de politică. Dar cel mai important pas, a explicat Kiss, este „a avea aceste discuții la nivel local, în cât mai multe state membre posibil”.

Accesul la cultură este menționat ca unul dintre elementele vieții unui individ care are un „impact important asupra sănătății mintale” în abordarea cuprinzătoare a Comisiei, mult așteptată, publicată la începutul acestei luni. Accesul la natură, sport și condiții de viață adecvate sunt, de asemenea, susținute.

„Obstacolele din calea unei bune sănătăți mintale nu pot fi depășite doar în cadrul sistemului de sănătate”, se spune în documentul de strategie. „Arta și cultura sunt importante în promovarea sănătății mintale pozitive și a bunăstării indivizilor și a societății în general, prin sprijinirea incluziunii sociale și reducerea stigmatizării sănătății mintale”.

Executivul UE a pus la dispoziția statelor membre fonduri UE de 1,23 de miliarde de euro pentru a le sprijini să „pună oamenii și sănătatea mintală pe primul loc”.
Vorbind la conferința Cultura pentru Sănătate de la Elefsina, comisarul european pentru stilul de viață european, Margaritis Schinas, a numit recomandările de politică ale organizației „foarte provocatoare”, adăugând că UE trebuie acum „să se bazeze pe toate aceste dovezi”.
„Am învățat multe”, a spus el, „acum hai să punem aceste lecții la lucru”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.