fbpx

Comisia Europeană dezvăluie planuri pentru organismul de etică pentru combaterea corupției

Comisia Europeană a propus joi crearea unui nou organism de etică care să stabilească standarde de conduită în cadrul instituțiilor UE, după ce imaginea acestora a fost pătată de un scandal de bani pentru influență.

Potrivit ultimelor sondaje, 60% dintre europeni sunt nemulțumiți de modul în care UE abordează corupția.

Într-un interviu, Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene responsabilă cu problemele statului de drept, a spus că înțelege de ce oamenii gândesc astfel, dar că noile propuneri sunt o încercare de a schimba cursul.

„Ce cred oamenii despre noi, cred că ar trebui să cunoască regulile referitoare la călătorii, cadouri, declarații de avere, ce fac politicienii după mandat. Ei bine, cred că oamenii au dreptul să vadă standarde clare”, Jourová. a spus joi.

„Organul de etică va umple golurile. Acoperișul de deasupra tuturor instituțiilor și toată munca la standardele unificate se va reflecta apoi în activitatea fiecărei instituții”.

Noul organism este de așteptat să stabilească standarde pentru acceptarea cadourilor, ospitalității sau călătoriilor oferite de terți, precum și pentru întâlnirea cu lobbyiștii și asupra intereselor financiare de declarat.

Se va aplica cel puțin nouă instituții, inclusiv Comisiei, Parlamentului și Consiliului, precum și Băncii Centrale Europene, Curții de Conturi Europene, Comitetului Economic și Social, Comitetului Regiunilor, Curții de Justiție a Uniunii Europene și Banca Europeană de Investiții. Alte organisme pot solicita să fie incluse.

Acesta va fi compus dintr-un președinte, care se va rota anual între instituțiile participante, câte un membru pentru fiecare instituție participantă și cinci experți independenți aleși de instituțiile participante.

Shari Hinds, un ofițer politic la Transparency International, a spus totuși că organismul nu răspunde așteptărilor societății civile, având în vedere că nu va avea nicio putere de investigare.

„Deocamdată se pare că Corpul de Etică nu va avea putere reală. Deci, ar fi fără dinți”, a spus ea.

„Din păcate, considerăm că ar trebui să existe puteri de sancționare și de investigare, ceea ce nu este cazul pentru moment. Așa că pare mai degrabă un tigru de hârtie, aș spune”.

Noul organism cu reprezentanți ai instituțiilor și cinci experți independenți va căuta să convină asupra unor standarde comune înainte de alegerile europene din iunie 2024.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.