fbpx

Cristian Bușoi: ”România are nevoie de o STRATEGIE, atât pentru atingerea unor obiective majore, cât și pentru unele punctuale”

Dovada conlucrării europarlamentarilor români cu companiile energetice din țara noastră, la presiunea reprezentanților țării noastre, PE a adoptat un amendament legislativ legat de stocarea de CO2, a anunțat, la Gândul Energy Now 2023, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie.

“Vestea bună este că pe stocarea de CO2, obligatorie pentru producătorii de petrol și gaz și afectează tare și Romgazul, și OMV Petrom, s-a adăugat și la presiunea noastră o sintagmă – că nu e obligatorie, în cazul în care soluțiile de piață nu sunt la dispoziția… și atunci va fi o chestiune în care se va da un insentif.

Dacă statul român va dori să dea producătorilor un sprijin, inclusiv sub formă de ajutor de stat, să-și construiască capacități de stocare, în regulă, dacă nu, nu ne va putea da nimeni nici o sancțiune că n-am făcut lucrul acesta”, a precizat europarlamentarul român.

Conform lui Cristian Bușoi, a existat constat un dialog cu mariile companii energetice, tocmai pentru a găsi soluții la problemele ridicate, iar interesele României să poată fie apărate în raport cu instituțiile europene.

De-a lungul timpului, aproape în relația cu fiecare stakeholder important din industrie, au apărut subiecte, unele dificil sau aproape imposibil de rezolvat, altele care au fost, au putut fi gestionate.

Dar, dincolo de strategia extrem de importantă de care avem nevoie, poate facem și o strategie mai mică și mai punctuală de interesele României în raport cu instituțiile europene”, a precizat președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.

Miza României: Pactul Industrial

O altă miză a României este construirea unui Pact Industrial, care deja se pregătește la nivel european.

“Am avut o lungă conversație cu comisarul Franței, cu Thierry Breton, care vorbește din ce în ce mai mult și mai articulat și, evident, trebuie să îl susținem cu tot ceea ce putem, că pe lângă Green Deal, trebuie să construim și un Industrial Deal, trebuie să construim un pact pentru industrie, pentru că altfel o bună parte din industriile europene vor pleca și prețul la electricitate, felul în care funcționează sistemele energetice, evitarea unor dezechilibre înseamnă foarte mult în competitivitatea industriei europene.

Deci avem marea miză și trebuie să vedem ce impact există pe România și unde trebuie să facem niște sacrificii. Și aici, evident, partea de cărbune trebuie să știm când o închidem, dar cred că toată lumea înțelege că trebuie să o închidem la un moment dat”, a mai afirmat europarlamentarul.

”Nu e suficientă determinarea, trebuie să aibă și resursa umană la dispoziție”

Exemplu dat de europarlamentarul Cristian Bușoi a fost legat de energia din surse regenerabile, la care statele membre sunt obligate la noi targeturi dar și la simplificarea avizării proiectelor.

“Noi trebuie să facem o presiune, se întâmplă la timp, să se întâmple corect și să fie cu adevărat translatate în oportunități de investiții și de bunăstare, de creștere economică, de creștere, de competitivitate. La fel, eficiența energetică și alte acte nor normative legislative care au fost deja adoptate și, evident, marea oportunitate a fondurilor europene.

Aici am văzut o determinare foarte mare din partea domnului ministru, a echipei de la minister. Nu e suficientă determinarea, trebuie să aibă și resursa umană la dispoziție, trebuie să fie și o capacitate de cheltuire a banilor la nivelul agenților economici, marii jucători Transelectrica, Transgaz, distribuitorii regionali ș.a.m.d.”, a explicat europarlamentarul liberal.

”Înțelegem nevoia de a decarboniza sistemul de energie, cum o facem, care este justul echilibru?”

Cristian Bușoi consideră că în monitorizarea subiectelor europene trebuie să existe o anumită coordonare. Dacă până acum companiile-mamă ale unor companii care activează și în țara noastră s-au dovedit puternice și foarte active, la Buxelles, și companiile statului român au început să se conecteze.

“Am lucrat foarte bine cu echipa Enel, am lucrat foarte bine cu echipa ENGIE, care nu urmărește doar România, este, mă rog, echipa de acolo care urmărește toată legislația, pentru că există o prezență în mai multe țări europene și văd din ce în ce mai mult și companiile românești, deținute de statul român, să zicem așa, Romgaz, Electrica, Transelectrica, Transgaz, interesate și conectate cu ceea ce se întâmplă acolo și cum am putea să folosim cât mai mult prezența noastră în Uniunea Europeană”, a explicat Bușoi.

Iar alegerile de anul viitor și noua componență a Parlamentului European pot fi benefice României.

“E momentul potrivit să ne articulăm o strategie de la obiectivele mari până la chestiuni foarte punctuale și împreună, coordonându-ne, pentru că în general am văzut că nu sunt chestiuni, nu sunt foarte multe chestiuni care să genereze contradicții sau conflicte de interese între companiile românești. Cu toții vrem să folosim banii europeni și oportunități le finanțare. Cu toții înțelegem nevoia de a decarboniza sistemul de energie, cum o facem, care este justul echilibru?

Cu toții înțelegem că anumite exagerări pe anumite zone pot să dezechilibreze întregul sistem. Deci, eu cred că cei 10-15 mari jucători din sistemul energetic românesc, partea de industrie, mai bine conectați la mediu politic de la Bruxelles și din România, putem fi mult, mult mai articulați și putem folosi mai bine oportunitățile de acolo. Și noi vă stăm la expoziție”, a mai spus europarlamentarul Cristian Bușoi.

 

Articol preluat din Gândul.ro

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.