Partidul Socialist din Spania (PSOE) a încheiat un acord cu partidul separatist catalan Junts per Catalunya, care ar putea deschide calea pentru ca premierul interimar Pedro Sánchez să formeze un guvern de coaliție.
Vorbind la Bruxelles, secretarul organizatoric al PSOE, Santos Cerdán, a spus că înțelegerea este o „ocazie istorică de a rezolva un conflict care poate fi rezolvat doar prin politică”. El a asigurat că partidul său este „foarte mulțumit” de acord, în ciuda caracterului dificil al negocierilor, care au avut loc în Belgia, unde locuiește liderul exilat al lui Junts, Carles Puigdemont.
În pact, părțile spun că, în ciuda „diferențelor profunde” , Junts va oferi șapte dintre voturi pentru a susține un guvern condus de Sánchez în schimbul unei amnistii controversate pentru politicienii și activiștii catalani care au participat la o tentativă eșuată de secesiune de Spania în 2017.
Alegerile generale neconcludente din iulie nu au lăsat un drum clar către guvernare nici coaliției de dreapta, nici de stânga, dar cu cele șapte voturi ale lui Junts, Sánchez poate obține suficient sprijin pentru a trece de criteriul majorității de 176 de locuri într-un vot de investitură.
Pactul a atras critici acerbe din partea partidelor de opoziție, care îl acuză pe Sánchez că subminează statul de drept prin absolvirea infracțiunilor, inclusiv delapidarea și administrarea defectuoasă. Liderii atât ai Partidului Popular de centru-dreapta (PP), cât și ai partidului de extremă dreapta Vox au anunțat că vor face declarații în presă mai târziu, joi după-amiază.
În ultimele zile au avut loc proteste violente în orașele spaniole, cu demonstrații mai mici văzute și în capitala Belgiei, unde a fost anunțat acordul. Vicepremierul interimar al Spaniei și partenerul de coaliție al lui Sánchez, Yolanda Díaz, a declarat pe platforma de socializare X că, după luni dificile, „seninatatea și conviețuirea” au câștigat.
De asemenea, Bruxelles-ul a intervenit, comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, adresând miercuri o scrisoare miniștrilor spanioli, solicitând mai multe informații despre posibila lege de amnistie pe fondul „preocupărilor serioase”. Comisia a fost contactată de „un număr mare de cetățeni”, se spune în scrisoare.
Ca răspuns, ministrul președinției Spaniei, Félix Bolaños, a spus că proiectul de lege de amnistie a fost o propunere a grupurilor parlamentare și că statutul actual de interimar al guvernului l-a împiedicat să prezinte proiecte de lege în parlament.