Un raport recent privind sectorul energiei regenerabile din România, elaborat de SeeNext, furnizorul de business intelligence și știri, pune în lumină performanța și tendințele industriei în 2022. Raportul, care a analizat date de la 633 de companii românești, relevă că veniturile industriei au crescut vertiginos cu aproape 70% și sunt pregătite pentru noi culmi. Ediția include o analiză financiară aprofundată, o imagine de ansamblu cuprinzătoare a schimbărilor din cadrul de reglementare, informații despre investițiile și achizițiile cheie și un material special axat pe perspectivele de stocare a energiei din România.
Industria energiei regenerabile din România a înregistrat o creștere anuală semnificativă de 69,3% a veniturilor operaționale agregate în 2022, ajungând la 9,6 miliarde EUR. Creșterea prețurilor la energie electrică, cuplată cu o creștere a impulsului către energia verde, a creat un mediu favorabil pentru companiile de energie regenerabilă.
După o scădere a numărului de companii nou înființate în 2020, a existat o creștere în 2021 și 2022 pe fondul Planului național integrat pentru energie și climă (INECP) al României și o nouă țintă pentru o pondere de 30,7% a surselor regenerabile în consumul total de energie în 2030. În perioada 2021-2022, segmentul de prosumatori a fost, de asemenea, stimulat de o legislație reîmprospătată care facilitează accesul mai rapid la rețea și stimulente financiare prin scutiri de taxe.
În timp ce majoritatea sectorului energiei regenerabile din România este controlată de acționari locali, investitorii străini joacă un rol important în comparație cu alte țări din regiune – aproximativ 38% dintre entitățile incluse în analiză au fost deținute de investitori străini din 39 de țări diferite. Italia a condus investițiile străine în sectorul energiei regenerabile din România, cu 43 de entități sau 17,8% din companiile cu capital străin provenind din națiunea mediteraneană.
În 2022, costurile materiale ale industriei regenerabile din România au crescut cu aproape 80% din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare. Costurile cu forța de muncă, amortizarea și deprecierea sunt, de asemenea, martorii unor creșteri substanțiale.
Sectorul a înregistrat o marjă de profit net impresionantă de 20,9% în 2022. Rezultatul final al anului s-a dublat cu peste 2 miliarde EUR.
Descoperirile acestui raport cuprinzător servesc ca o resursă utilă pentru părțile interesate din industrie, factorii de decizie politică și investitorii care doresc să înțeleagă și să valorifice oportunitățile de pe piața din România a energiei regenerabile.