fbpx

Polonia solicită prelungirea embargoului asupra cerealelor din Ucraina pentru a proteja fermierii

Guvernul polonez a cerut marți Uniunii Europene să extindă embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene dincolo de termenul limită de la sfârșitul săptămânii pentru a proteja fermierii polonezi.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că a cerut Comisiei Europene, executivul UE, să extindă actuala interdicție de intrare a porumbului, grâului, floarea soarelui și rapiței în Ucraina, spunând că, dacă va refuza să facă acest lucru, „o vom face singuri pentru că nu putem permite o dereglementare a pieței”.

Vorbind cu fermierii din Kosow Lacki, în regiunea agricolă de est a Poloniei, Morawiecki a spus că alegerile parlamentare din 15 octombrie vor fi cheie pentru viitorul agriculturii Poloniei. Partidul conservator de guvernământ, Lege și Justiție, încearcă să atragă alegătorii fermierilor în campania sa.

Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România – în baza unei decizii a Uniunii Europene – au impus un embargo asupra celor patru cereale ucrainene din aprilie până pe 15 septembrie, pentru a preveni excesul pe piețele lor de origine care le-ar afecta fermierii. Doar tranzitul mărfurilor sigilate este permis în efortul de a ajuta Ucraina să-și trimită produsele în străinătate, deoarece Rusia își blochează rutele obișnuite de export.

La începutul zilei, Morawiecki a postat pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că „Polonia nu va permite cerealelor din Ucraina să ne inunde”.
„Indiferent de deciziile grefierilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele”, a scris Morawiecki, pe fondul unei campanii intense pentru alegerile în care partidul de guvernământ Lege și Justiție vrea să câștige un al treilea mandat fără precedent.

Comisarii UE și, separat, Parlamentul European urmau să dezbată această problemă marți. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marți că depune eforturi pentru a prelungi embargoul. Wojciechowski este fostul ministru polonez al agriculturii.

Unii lideri ai grupurilor agricole poloneze urmau să participe la dezbaterea din Parlamentul UE, inclusiv Michal Kolodziejczak, care este candidat al opoziției la alegerile din 15 octombrie.

Polonia a sprijinit Ucraina vecină cu asistență militară și umanitară în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei, dar în urma protestelor fermierilor, Varșovia a fost fermă în interzicerea importurilor de produse agricole ucrainene.

„Suntem pregătiți să sprijinim Ucraina în timpul războiului și în timpul reconstrucției sale și dorim să luăm parte la reconstrucție, dar în același timp trebuie să ne amintim despre cetățenii noștri, agricultura și mediul rural”, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ și viceprim-ministru, a spus la începutul ședinței de Cabinet.
„Prietenii noștri ucraineni ar trebui să înțeleagă asta”, a spus el.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.