fbpx
a person is casting a vote into a box

Polonia și Țările de Jos, ultimele țări europene cu alegeri în acest an

Milioane de alegători din Uniunea Europeană se vor îndrepta la urne înainte de sfârșitul anului, iar scrutinele din Polonia și Țările de Jos ar putea fi urmărite cu interes in Europa.

Alegerile parlamentare din Polonia sunt programate pentru 15 octombrie, fiind în frunte partidul naționalist de dreapta (PiS) aflat la guvernare. Dar Platforma Civică de opoziție, condusă de fostul premier și președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a urcat în sondaje.

PiS speră că va putea asigura un al treilea mandat la putere. Mandatul său a fost până acum caracterizat de conflicte cu Bruxelles-ul pe probleme care variază de la independența judiciară și a presei, drepturile femeilor și minorităților, precum și obiectivele climatice.

Alegătorii olandezi vor vota pe 22 noiembrie. Alegerile anticipate au fost programate după prăbușirea, la începutul lunii iulie, a guvernului de coaliție condus de prim-ministrul Mark Rutte, din cauza unei dispute pe tema migrației.

Rutte, supranumit „Teflon Mark” pentru capacitatea sa de a supraviețui crizelor politice anterioare și de a rămâne la putere, și-a anunțat retragerea din politică.

Partidul său conservator VVD are rezultate bune, dar partenerii săi de coaliție, Uniunea Creștină de centru și D66 social-liberal, sunt în urma partidului populist parvenit de protest al fermierilor BBB și PVV de extremă dreapta.

Partidul Laburist (PvdA) și Verzii speră să contracareze ascensiunea acestor două partide prin unirea forțelor și unindu-se în spatele lui Frans Timmermans, care se întoarce la politica națională după 10 ani ca țar al UE pentru clima.

Alte alegeri parlamentare din UE vor avea loc în Slovacia (30 septembrie) și Luxemburg (8 octombrie).

Un nou scrutin în Spania ar putea fi programat și după alegerile din iulie organizate în urma prăbușirii coaliției conduse de premierul socialist Pedro Sanchez, care a dus la rezultate neconcludente. Nici Partidul Popular de opoziție, nici socialiștii lui Sanchez nu au adunat suficiente voturi pentru a guverna singuri, iar rezultatele le-a îngreunat, de asemenea, să construiască coaliții.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.