În timp ce liderii din întreaga lume a Americii Latine și Caraibelor merg în capitala Belgiei luni și marți, se așteaptă ca șefii de stat și de guvern europeni să recunoască lipsa de „atenție” acordată regiunii în ultimii ani. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a fost primul care a recunoscut luni această greșeală, în vreme ce peste 50 de lideri s-au prezentat la summitul UE-CELAC.
„De vreme ce am fost parteneri naturali, nu am acordat suficientă atenție, acesta este motivul. Europenii nu au acordat suficientă atenție latino-americanilor”, a spus el la Bruxelles.
„Și acum trebuie să reacționăm și să ținem cont de noul scenariu geopolitic, odată cu apariția Chinei și noul rol al Rusiei. Trebuie să ne exprimăm și să arătăm, nu doar îngrijorare, ci și angajament”.
După opt ani fără vreun summit la nivel înalt, Europa vrea să-și recapete influența în regiune, realizând că războiul din Ucraina a schimbat regulile jocului când vine vorba de geopolitică. De asemenea, China a investit masiv în regiune, lucru pe care Bruxelles-ul încearcă să contracareze.
Dar dincolo de comerț, s-au deschis mai multe dezbateri cu privire la formularea finală a concluziilor summit-ului. Țările din America Latină ar dori să vadă un fel de referire la trecutul colonial, precum și reparații pentru comerțul transatlantic cu sclavi, așa cum a explicat președintele CELAC și prim-ministrul Saint Vincent și Grenadinele, Ralph Gonsalves.
„Nădăjduiesc că vom vedea un paragraf în declarație care să abordeze moștenirile istorice ale genocidului nativ și al înrobirii africane”, a spus el luni.
„Și ceva spre justiția restaurativă”.
Există, de asemenea, controverse cu privire la modul în care se face referire la războiul din Ucraina. Sunt opinii diferite de ambele părți ale Atlanticului, precum și între țările din America Latină.
„Vrem, de ambele părți, un text ambițios și se pare că sunt încă în desfășurare unele discuții cu privire la proiectul de comunicat”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.
„Despre Ucraina un lucru este clar: marea majoritate a țărilor din America Latină au decis să condamne Rusia și a fost tradus în mai multe voturi în Adunarea Generală a Națiunilor Unite”.
În timpul votului ONU, au fost cei care au condamnat invazia, cei care au păstrat o poziție mai neutră și cei care s-au aliniat cu Rusia. Găsirea unui limbaj comun care să includă toate aceste opinii se va dovedi dificilă.