fbpx
man and woman sitting on bench facing sea

De ce are Regatul Unit una dintre cele mai scăzute speranțe de viață dintre țările bogate?

Un raport incriminator a oferit o explicație a motivului pentru care Regatul Unit (Marea Britanie) are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață dintre națiunile bogate.

A constatat că de vină este o scădere a serviciului național de asistență medicală (NHS) din țară, despre care autorii au scris că „a văzut zile mai bune”.

Raportul, publicat pe 26 iunie de organizația de caritate The King’s Fund, a comparat Regatul Unit cu alte 18 economii majore, constatând că sistemul său de sănătate „subperformează semnificativ” în mai multe aspecte.

În Marea Britanie, speranța medie de viață la naștere a fost de 81 de ani, conform datelor din 2021 de la Banca Mondială – la fel ca în Slovenia, Portugalia, Germania, Țările de Jos, Danemarca și Austria.

A fost mai mare în multe alte țări europene, cei din Franța, Belgia și Irlanda trăind în medie la 82 de ani, în timp ce Spania, Suedia, Norvegia, Malta, Luxemburg și Italia au o speranță de viață de 83.

Singura excepție dintre țările bogate a fost SUA, o țară în care asistența medicală este incredibil de scumpă. Aici speranța medie de viață a fost de 76 de ani în 2021.

Un alt studiu publicat la începutul acestui an în Jurnalul Societății Regale de Medicină a constatat că speranța de viață în Regatul Unit a crescut într-un ritm mai lent decât țările comparabile în ultimele șapte decenii, țara fiind în urma tuturor celorlalte țări G7.

Dar de ce se descurcă Regatul Unit mai rău decât alte țări la fel de bogate?
Potrivit think tank-ului, speranța de viață mai mică se datorează faptului că sistemul de asistență medicală din Regatul Unit are mai puține resurse cheie decât colegii săi – inclusiv niveluri „surprinzător” scăzute de personal clinic.

Este o lovitură semnificativă pentru Marea Britanie, care se mândrește cu sistemul său național de sănătate.

Politicienii care promovează Brexit le-au promis alegătorilor că NHS va primi fonduri suplimentare dacă țara părăsește Uniunea Europeană, fondurile pentru Bruxelles fiind redirecționate către asistența medicală.

Acest lucru nu s-a materializat niciodată.

Pandemia, care a urmat la câteva luni după ce Marea Britanie a părăsit oficial UE, a exacerbat întârzierile care erau deja prezente în NHS, determinând timpi de așteptare mai lungi pentru ca oamenii să-și vadă doctorii sau stomatologii.

În Norfolk, în estul Angliei, sute de oameni au stat la coadă ore întregi în mai, când un cabinet stomatologic a declarat că acceptă noi pacienți în cadrul NHS.

Aproximativ 6,2 milioane de oameni sunt pe o listă de așteptare a spitalului, din mai 2023.

Deși nu are fonduri și personal, NHS este încă de o importanță crucială pentru britanicii care se îmbolnăvesc grav, ferindu-i de povara financiară excesivă, potrivit The King’s Fund.

Dar speranța de viață este încă prea mică, datorită deceselor care ar fi putut fi prevenite cu îngrijire medicală oportună și eficientă, alături de sănătatea publică și serviciile de prevenire, se adaugă.

Dacă serviciul nu se îmbunătățește, a spus think tank-ul, oamenii pot apela la plata banilor din buzunare pentru a avea acces mai rapid la servicii și vor fi forțați să cheltuiască mai mulți bani într-un moment în care inflația în țară este încă peste 8,6%.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.