fbpx

Atacul tehnocraților asupra centralelor de apartament

Birocrații, fie cei de la Bruxelles, fie cei din cele mai progresiste state americane, au pus gând rău centralelor termice, care au fost, cel puțin în cazul românilor, soluția anti-frig în urma falimentării sistemelor de încălzire centralizată.

În primăvara acestui an, interzicerea centralelor termice de apartament pe gaze a fost inclus într-o propunere pentru a fi discutată de Comisia Europeană. Aceasta încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze introducerea pe piață de centrale pe gaze după anul 2029.

În SUA, legislatura statului New York, controlată de democrați, a votat un proiect potrivit căruia, până în 2029, în noile locuințe vor fi permise doar soluții de încălzire sau gătit electrice. Măsuri similare au fost introduse și în California.

Susținătorii măsurilor argumentează această încălcare a dreptului consumatorului de a alege prin faptul că interzicerea centralelor termice (și aragazelor) ajută la combaterea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea consumului de gaze și protejează sănătatea oamenilor prin reducerea emisiilor din casă.

În România, subiectul a fost redeschis recent de ministrul mediului, Mircea Fechet: „Există, astăzi, municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuințe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să țină geamul deschis sau nu. Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia orașului sau chiar în afara acestuia, generează mai puțină poluare în oraș decât centralele individuale de apartament.”

Nostalgia planificării centrale, în acest caz al încălzirii, dispare extrem de greu din memoria politicianului român, dar nu numai, și a celui european, mai ales dacă aduce voturi.

De altfel și planurile acestora cu viitorul gaz care va fi extras din Marea Neagră duc în aceeași direcție: majoritatea primarilor visează legarea unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduc la țeava de gaz offshore fără a efectua niciun calcul cost-beneficiu, în afara celui politic.

Această socializare a costurilor, care vor fi plătite din taxe și impozite de către toți contribuabilii, le permite politicienilor să obțină puncte electorale în circumscripțiile în care candidează. Iar companiile abonate la contracte cu statul nu pot decât să se bucure, dată fiind valoarea viitoarelor contracte.

Evident că în viitor vor apărea și consecințele nedorite, inevitabile când reglementările statului se ciocnesc de alegerea individuală. Și asta chiar dacă guvernul ar putea prezice cu acuratețe rezultatele acțiunilor sale, ceea ce niciodată nu este cazul.

Motivul: oamenii își cunosc cel mai bine propriile nevoi. Când achiziționează un cuptor, o mașină de spălat vase, o mașină de spălat rufe noi sau o centrală aceștia fac compromisuri.

Ai de gând să folosești mult mașina de spălat vase? Dacă nu, prețul mai redus al unui model energofag este decisiv. Dacă o folosești intens, atunci e recomandabil să acorzi atenție consumului de energie al modelului ales.

Similar în cazul centralei termice. Să presupunem că dețineți o locuință bine izolată de 100 m², cu înălțime de nivel 2,5 m, în care locuiesc 4 persoane, în zona climatică II (București -15⁰C temperatură exterioară și 20⁰C temperatură interioară de confort), care are nevoie de un necesar de căldură de 6,25 KW. La o estimare 1.500 de ore de funcționare la putere maximă a instalației, indiferent de sursă, rezultă un necesar de energie termică pentru încălzire: 6,25 kW x 1.500 h = 9.375 kWh/sezon.

Dacă locuința este racordată la rețeaua de gaze, proprietarul său va beneficia de prețul plafonat de 0,31 lei/KWh și va achita o factură de 2.906 lei pe sezonul de iarnă.

Încălzirea cu o pompă de căldură, favorita ecologiștilor, este, într-adevăr mai ieftină, mai ales dacă proprietarul are semnat un contract cu Hidroelectrica, la aproximativ 0,68 lei/KWh, dat fiind coeficientul de performață (COP) mediu al acesteia, de 3,4. Factura finală n-ar trebui să depășească 1.875 lei pe sezonul de iarnă.

O diferență de 1.000 de lei pe an, deloc de neglijat. Însă când compari costurile cu achiziția unei centrale pe gaz, de câteva mii de lei, cu cele ale unui sistem complet care e necesar unei pompe de căldură, de câteva zeci de mii de lei, economia realizată este insignifiantă. Investiția inițială s-ar amortiza nu în ani, ci în decenii!

Iar impactul acestor reglementări va fi unul considerabil. La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor va fi extrem de costisitoare.

În plus, multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România mult peste nivelul similar din Europa.

Ce state europene au interzis sau vor să interzică centralele de apartament:

  1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
  2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  5. Austria – impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
  6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
  8.  Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.