Tehnocrații de la Bruxelles au o sarcină dificilă în următorii 3 ani, aceea de a găsi soluții pentru a nu compromite competitivitatea economiei europene ca urmare a introducerii unei veritabile “taxe” la granița UE, numită “ajustare financiară” pe emisiile încorporate eliberate în timpul procesului de producție a bunurilor importate din afara “pieței unice”, care se transformă din ce în ce mai mult mai degrabă într-o uniune vamală.
Motivul: începând cu 1 octombrie începe să se aplice în primă fază de tranziție așa-numitul Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon (CBAM).
Probabil că soluția va fi cea consacrată la Bruxelles, de impunere, prin persuasiune sau prin forța acordurilor vamale, a standardelor europene partenerilor comerciali.
UE este acuzată din ce în ce mai des de partenerii săi, inclusiv de SUA sau China, de exercitarea unui veritabil “imperialism reglementator”, prin care reușește să-și impună standardele “de calitate” și normele legislative pe piețele globale.
Mecanismul prin care reușesc tehnocrații de la Bruxelles acest lucru este unul relativ simplu. În cadrul negocierilor, le transmit partenerilor comerciali următorul mesaj: “Vreți să vă vindeți bunurile pe piața unică europeană? Atunci ajustați-vă procesul de producție pentru a îndeplini standardele noastre. Și dacă tot l-ați modificat pentru noi, de ce să mai produceți bunuri cu alte standarde pentru alte piețe? Nu e mai eficient să utilizați același proces de producție și pentru acestea?!”
Probabil că și în cazul aplicării Mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon (CBAM) vor apela la aceeași metodă.
Birocrații bruxelles-i au 3 ani la dispoziție să încerce să-i convingă pe partenerii comerciali să-și modifice procesele de producție și implicit să-și majoreze costurile, pentru a “obține” o amprentă de carbon cât mai redusă pentru bunurile exportate în UE.
Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută o primă solicitare de feedback cu privire la normele care guvernează punerea în aplicare a mecanismului de ajustare la frontiera de carbon (CBAM) în timpul fazei de tranziție, care începe la 1 octombrie anul acesta și durează până la sfârșitul anului 2025.
Proiectul de regulament de punere în aplicare detaliază obligațiile de raportare și informațiile solicitate de la importatorii UE de bunuri CBAM, precum și metodologia provizorie de calculare a emisiilor încorporate eliberate în timpul procesului de producție a bunurilor CBAM.
În faza de tranziție a CBAM, comercianții vor trebui doar să raporteze emisiile încorporate în importurile lor care fac obiectul mecanismului, fără a plăti nicio ajustare financiară. Acest lucru va da timp companiilor să se pregătească și va oferi informațiile necesare pentru a pune la punct metodologia definitivă până în 2026.
Proiectul de regulament de punere în aplicare prevede o anumită flexibilitate în ceea ce privește valorile utilizate pentru calcularea emisiilor încorporate în importuri. În primul an de punere în aplicare, întreprinderile vor avea posibilitatea de a alege să raporteze în trei moduri: (a) raportarea integrală în conformitate cu noua metodologie (metoda UE); (b) raportarea pe baza sistemelor naționale echivalente ale țărilor terțe; și (c) raportarea pe baza valorilor de referință. Începând cu 1 ianuarie 2025, va fi acceptată doar metoda UE.
Această abordare treptată va oferi producătorilor, dar și tehnocraților, timp pentru a se adapta într-un mod previzibil. De asemenea, Comisia elaborează instrumente IT dedicate pentru a-i ajuta pe importatori să efectueze și să raporteze aceste calcule, precum și îndrumări aprofundate, materiale de formare și tutoriale pentru a sprijini întreprinderile atunci când va începe mecanismul de tranziție. În timp ce importatorilor li se va cere să colecteze date din al patrulea trimestru începând cu 1 octombrie 2023, primul lor raport va trebui să fie prezentat abia la sfârșitul lunii ianuarie 2024.
Comisia susține că a consultat în mod informal un grup de experți cu implicarea deplină a țărilor terțe, a părților interesate și a industriei în timpul pregătirii obligațiilor de raportare.
Consultarea publică poate fi accesată online, iar feedback-ul din partea mediului de afaceri, a mediului academic, a societății civile și a publicului larg este așteptat până la 11 iulie.
Regulamentul de punere în aplicare va fi adoptat în mod oficial de către Comisie în cursul acestei veri, după un vot în cadrul Comitetului CBAM, format din reprezentanți ai statelor membre ale UE.