Pe măsură ce Banca Angliei crește ratele dobânzilor pentru a menține prețurile sub control, rata inflației din Regatul Unit rămâne mai mare decât cea a UE. Mai jos vă prezentăm motivele.
Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor din Regatul Unit cu un sfert de punct procentual la 4,5% – cel mai ridicat nivel din 2008. Este o încercare de a reduce inflația din țară, care rămâne compusă din două cifre, la 10,1% , conform ultimelor statistici.
Este o valoare de peste cinci ori mai mare decât ținta de inflație de 2% a Băncii Angliei și o rată mai mare decât în orice altă economie europeană importantă. Rata medie a inflației în UE a fost de 8,3% în martie. Dar atât Marea Britanie, cât și UE au fost puternic lovite de pandemia de COVID-19, precum și de efectele invaziei Rusiei asupra Ucrainei… Așadar, ce se întâmplă?
- Creșterea prețurilor la alimente
Prețurile alimentelor în Marea Britanie cresc cu cel mai rapid ritm din 1977, parțial alimentat de deficitul de salate și legume, care a lovit Marea Britanie în ultimele luni.
Spania și Maroc, principalii furnizori de legume, precum salata verde și roșiile, ai Marii Britanii au fost puternic afectați de vremea extremă, astfel că șocul s-a resimțit pe piața din insulă.
Penuria a fost, de asemenea, exacerbată de prețurile ridicate la energie, ceea ce a determinat fermierii să reducă randamentul culturilor și să se bazeze în mare măsură pe importuri pentru anumite alimente, așa cum se explică în această verificare realizată de The Cube.
- O piață a muncii inflexibilă
Potrivit BBC, în timp ce majoritatea economiilor importante și-au revenit din penuria de forță de muncă cauzată de pandemia COVID-19, Marea Britanie are încă aproximativ 400.000 de oameni mai puțini pe piața forței de muncă decât în decembrie 2019.
Pentru Jacob Kirkegaard, economist la German Marshall Fund, această situație are la bază două motive.
„Există un nivel foarte ridicat de inegalitate regională a veniturilor în Regatul Unit. A trăi la Londra este mai scump decât a trăi în cea mai mare parte a restului țării, ceea ce face destul de greu pentru oameni să se mute în locuri în care activitatea economică este mai febrilă”, a declarat el pentru Euronews.
„Așadar, există o lipsă de forță de muncă în creștere în anumite părți ale Regatului Unit. Apoi, există un număr semnificativ de cetățeni europeni care părăsesc Regatul Unit după Brexit. Chiar dacă imigrația din afara UE în Regatul Unit a crescut, acești lucrători s-ar putea să nu posede același nivel de aptitudini.
„În general, în Marea Britanie este o piață a forței de muncă mai puțin funcțională, care creează blocaje și necesitatea creșterii salariilor, împingând astfel în sus inflația”.
Brexit
Potrivit experților precum Kirkegaard, inflația este, de asemenea, direct corelată cu părăsirea Uniunii Europeane de către Marea Britanie.
„Prăbușirea tuturor fluxurilor comerciale tradiționale pe care Regatul Unit le-a avut cu restul Europei este semnificativă. Acest lucru este deosebit de important în probleme precum alimente proaspete și alte produse pe care, de obicei, Marea Britanie le-ar importa fără probleme din restul UE. Acum, desigur, este mult mai dificil. Asta creează penurie care duce la prețuri în creștere”, a explicat el.
- Prețurile gazelor
Creșterea prețurilor la energie a lovit puternic gospodăriile și întreprinderile din Marea Britanie – mai greu decât în alte țări europene.
Potrivit Reuters, rata ridicată a inflației energetice a Marii Britanii arată că se regatul bazează prea mult pe gaz pentru încălzirea caselor. De asemenea, reflectă eficiența energetică slabă a fondului său de locuințe.
Dar Jacob Kirkegaard nu este de acord cu faptul că prețurile la energie sunt principalul motor din spatele ratei inflației din Marea Britanie.
„Prețurile gazelor naturale în Europa de astăzi nu mai sunt la fel de ridicate. Este adevărat că prețurile gazelor din Marea Britanie au crescut mai mult decât în multe alte țări europene, dar sincer, ar fi trebuit să scadă mai mult în ultimele luni”, a spus el.
„Faptul că această scădere a prețurilor la energie nu a făcut ca nivelul general al inflației să scadă aproape la fel de mult ca în restul UE indică faptul că, în opinia mea, problemele mai mari de astăzi nu sunt legate de gaze, ci țin de alte componente din economia Regatului Unit”, a adăugat el.
Care este rata inflației în alte țări europene?
Luxemburg are cea mai scăzută rată, cu doar 2,7%, urmată de Belgia cu 3,3%, apoi Cipru și Spania ambele cu o rată de 3,8%, potrivit Eurostat.
Dar există țări din UE cu performanțe mai slabe decât Marea Britanie. Ungaria are o rată a inflației de 25,6%, Cehia are 16,5%, urmată de Polonia cu 15,2%.
Articol de Sophia Katshenkova pentru Euronews.com