fbpx

Problema rupiilor riscă să afecteze relațiile ruso-indiene

În ultimul an India a devenit un cumpărător important de petrol rusesc, după ce invazia Ucrainei de către Moscova a provocat sancțiuni occidentale, forțând Rusia să-și ofere țițeiul la rate reduse.

Țara din Asia de Sud a importat în aprilie mai mult petrol din Rusia decât oricând înainte, potrivit datelor de la Vortexa, o companie de urmărire a navelor.

De fapt, Moscova a devenit luna trecută principalul furnizor de țiței pentru India, livrările rusești fiind mai mari decât cele din Irak și Arabia Saudită la un loc.

Înainte de începerea războiului din Ucraina în februarie anul trecut, India cumpăra foarte puțin petrol din Rusia. Dar, pe măsură ce sancțiunile au stopat marile bănci rusești de la majoritatea sistemelor de plată ale Occidentului, găsirea unor modalități de a plăti pentru țițeiul rusesc a devenit o provocare.

În ultimul an, importatorii indieni au plătit petrolul rusesc și alte mărfuri, cu precădere în rupii indiene. Dar restricțiile valutare înseamnă că entitățile rusești se confruntă cu dificultăți în repatrierea rupilor.

Cât de mare este problema?

Între timp, achiziționarea țițeiului rusesc la preț redus a mărit deficitul comercial deja substanțial al Indiei cu Rusia.

În primele 11 luni ale exercițiului financiar 2022-2023, importurile indiene din Rusia au însumat aproape 41,5 miliarde de dolari (38 de miliarde de euro), în timp ce exporturile s-au ridicat la doar 2,8 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Comerțului și Industriei.

Acest lucru a lăsat companiile petroliere și băncile rusești cu miliarde de rupii în conturile lor bancare din India – o grămadă de numerar pe care se străduiesc să le folosească.

„Nu cred că această situație poate continua mult timp”, a declarat pentru DW Nandan Unnikrishnan, expert în probleme rusești la Fundația de Cercetare Observer (ORF) din New Delhi. „Dacă cele două părți nu reușesc să rezolve problema, aceasta va avea impact nu numai asupra achizițiilor de petrol, ci și a tuturor relațiilor”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comentat recent această problemă în timp ce participa la o reuniune a Organizației de Cooperare din Shanghai, în statul indian Goa.

„Trebuie să folosim acești bani. Dar pentru a face acest lucru, rupiile trebuie să fie transferate într-o altă monedă, iar acest lucru se discută acum”, a spus el, citat de agenția de presă Bloomberg.

Legături strânse între India și Rusia

Incertitudinile privind mecanismele de plată au afectat și importurile de apărare, a raportat Bloomberg. New Delhi și Moscova au de acum legături politice și de securitate de lungă durată.

India este un cumpărător major de arme rusești, deși a încercat să-și diversifice sursele de echipamente militare, apelând din ce în ce mai mult la țări precum SUA și Franța în ultimii ani.

Rusia este responsabilă pentru 8,5 miliarde de dolari din cele 18,3 miliarde de dolari pe care New Delhi le-a cheltuit pentru importurile de arme începând din 2017, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

De asemenea, ambele părți sunt în discuții pentru a ajunge la un acord de liber schimb.

Guvernul indian s-a abținut până acum să critice în mod explicit războiul Rusiei în Ucraina. De asemenea, New Delhi s-a abținut de mai multe ori de la votul asupra rezoluțiilor ONU împotriva Moscovei. Totuși, a cerut o soluționare pașnică a conflictului prin dialog.

Între timp, intensificarea legăturilor comerciale a fost privită cu îngrijorare în capitalele occidentale, deoarece se tem că în acest fel este subminat regimul strict de sancțiuni în vigoare împotriva Moscovei.

Cum pot cele două părți să rezolve problema?

Pe lângă rupia indiană, dirhamii din Emiratele Arabe Unite și yuanul chinezesc sunt văzute de unii ca opțiuni potențiale pentru a reglementa comerțul dintre India și Rusia.

„Rusia vrea o monedă pe care să o poată folosi pentru a cumpăra bunuri de care are nevoie pentru economia sa… problema privește identificarea acelei monede”, a spus Unnikrishnan. „Rușii ar fi bucuroși să folosească yuanul”, a subliniat el, arătând spre comerțul lor bilateral în valoare de sute de miliarde de dolari.

În 2022, comerțul Rusia-China a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari.

Dar Unnikrishnan a remarcat că New Delhi nu ar fi confortabilă să permită reglementarea comerțului în yuan, având în vedere relațiile tensionate dintre India și China cauzate de disputelor lor privind granițele.

Agenția de presă Reuters a mai raportat în martie, citând oficiali indieni, că guvernul indian a cerut băncilor și companiilor să evite folosirea yuanului pentru a plăti importurile rusești.

O altă opțiune este utilizarea dirhamilor din Emiratele Arabe Unite pentru a plăti importurile rusești din India, dar experții spun că aceasta ar putea să nu ofere o soluție viabilă pe termen lung, din cauza sensibilității acestei monede la sancțiunile occidentale.

Unnikrishnan a subliniat că India și Rusia ar putea veni cu soluții alternative, cum ar fi investirea productivă a rupilor în asociații mixte care produc bunuri care sunt utile Rusiei sau ar putea fi exportate în alte părți ale lumii.

„Există mai multe moduri de a distribui acești bani și ambele părți trebuie doar să-și arate voința politică pentru a ajunge la acel acord”, a spus Unnikrishnan.

Articol de Uwe Hessler

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.