Există un set nou de reglementări europene care țintesc și vor afecta considerabil piața de lumânări parfumate, cea de parfumuri și centrele de wellness. Piața cosmeticelor bio a crescut substanțial, pe măsură ce tot mai mulți clienți europeni au făcut trecerea de la cosmeticele sintetice la produse naturale. Din punct de vedere al cifrelor brute, sectorul a ajuns la 2,29 miliarde de euro în 2022 și se preconizează că va depăși 3 miliarde în 2026. Această creștere se datorează extractelor de apă sau de abur numite uleiuri esențiale.
E foarte probabil ca machiajele favorite ale doamnelor să includă una dintre nouă sute nouăzeci și două de astfel de emulsii – dintre care unele poartă nume cunoscute precum lavandă, scorțișoară, trandafir și salvie. Dacă asta nu ar fi suficient, parfumul tău biodegradabil preferat provine cel mai probabil dintr-unul dintre parfumurile pe care tot uleiurile esențiale le oferă. Cu toate acestea, consumatorii ar trebui să-și facă griji cu privire la viitorul industriei. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) dorește să treacă de la o evaluare de risc la o evaluare bazată pe pericole a uleiurilor esențiale, punând întreaga afacere în suspensie.
Pentru cei care nu sunt experți în domeniul reglementărilor, „risc” și „pericol” pot suna la fel. Sunt, totuși, moduri foarte diferite de a gândi reglementarea. Pericolul evaluează numai caracteristicile unei substanțe pentru a ajunge la o recomandare; riscul, de asemenea, se uită la natura unui compus înainte de a lua în considerare și probabilitățile și nivelurile de expunere. La un nivel mai puțin abstract, este diferența dintre a judeca mașinile ca fiind periculoase în sine și a privi șansele unui accident pentru a decide dacă situația amenință siguranța cuiva.
Consecințele fiecărei metode se află, de asemenea, în contradicție. Acolo unde pericolul va evita orice material atâta timp cât există chiar și dovezi ipotetice că acesta este periculos, evaluarea riscului acceptă că un articol poate reprezenta o problemă numai după ce a fost depășit un anumit prag de concentrație. Folosind din nou aceeași analogie, este asemănător cu a nu sări niciodată într-o mașină de teamă a ceea ce s-ar putea întâmpla, pe de o parte, și a decide să conduci după ce ai stabilit cea mai sigură rută de mers pe de altă parte.
Schimbarea de atitudine a organismelor europene înseamnă că, foarte probabil, uleiurile esențiale vor fi etichetate ca fiind periculoase. Atâta timp cât o singură moleculă (examinată în condițiile de laborator potrivite) devine o problemă, consumatorii vor vedea un craniu și oase încrucișate pe ambalajul produsului de frumusețe. Cumpărătorii tind apoi (sugerează cercetările) să evite articolele puse în vânzare.
În consecință, producătorii se află în dificultate. Ar putea căuta alternative la uleiurile esențiale, însă din nefericire pentru ei majoritatea înlocuitorilor sunt deja interziși prin Regulamentul UE 2021/1902. Deci, în multe cazuri, opțiunea va fi retragerea totală de pe piață. Pe măsură ce se închide această piață, șampoanele, gelurile de duș, balsamurile, fondul de ten, coloniile și deodorantele nu mai sunt disponibile. Gândirea bazată pe pericol cauzează ulterior pierderi de venituri de miliarde de euro actuale și viitoare și lasă consumatorilor mult mai puține opțiuni.
Problemele, însă, nu se termină aici. Sunt câteva țări europene care domină prin producătorii de top de uleiuri esențiale și acestea vor suporta toată greutatea scăderii pieței frumuseții bio. Bulgaria este campioana mondială la extracția uleiului de trandafiri, responsabilă pentru distilarea a aproape 2 tone de material anual. Exporturile sale în valoare de 92 de milioane de euro către Franța și Germania sunt acum în pericol. Pierderea ar fi o altă lovitură teribilă pentru cea mai săracă națiune a UE. Franța, al treilea producător mondial de uleiuri esențiale, asistă neputincioasă la dispariția a 458 de milioane de euro ca urmare a schemei ECHA. Italia este un hub esențial în lanțul global de aprovizionare a unei emulsii – 95% din tot uleiul de bergamotă este produs în partea de sud a țării de un grup de familii din Calabria care transmit tehnici din generație în generație. Întreruperea comerțului va costa Italia peste 174 de milioane de euro și va perturba un mod de viață, toate în același timp aruncând comerțul global în haos.
Gândirea bazată pe „pericol” nu poate, prin urmare, să țintească la compromisuri, ci doar să agraveze problemele existente. Renunțarea la o mașină te va face să rămâi blocat atunci când ai cea mai mare nevoie de una; renunțarea la uleiurile esențiale elimină produse valoroase și distruge o întreagă afacere în care principalii jucători sunt IMM-urile. Factorii politici ar trebui să încurajeze ECHA să adopte o viziune bazată pe risc, judecând substanțele în funcție de nivelurile de utilizare sigură, mai degrabă decât de gândirea „totul sau nimic”.
Articol de Emil Panzaru