Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat joi la Forumul Economic de la Bruxelles că „modelul social al Europei s-a dovedit a fi eficient” prin pandemie și trebuie păstrat în ciuda provocărilor economice cu care se confruntă blocul.
Cum putem menține competitivitatea și modelul social al Europei într-un mediu în schimbare rapidă?
Acesta a fost în centrul dezbaterii de la Forumul Economic de la Bruxelles din acest an, organizat joi de Comisia Europeană, pe fondul avertismentului experților că inteligența artificială a devenit realitate și că mașinile îi pot depăși în curând pe oameni în anumite sarcini specifice.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a insistat că singurul mod în care Europa o poate face este păstrând „acquis-ul” său social și abordând nevoia imensă de investiții în timpul tranziției către o economie digitală.
„Trebuie să fie compatibil. Nu cred că avem o alternativă. Modelul nostru social s-a dovedit a fi destul de eficient și puternic. Am trecut prin două crize istorice (cu) pandemie: dimensiunea sănătății și dimensiunea economică a pandemiei. Și în ambele aspecte, cred că modelul nostru social sa dovedit a fi eficient”, a spus el.
„Desigur, avem nevoie de un munte de investiții, dar nu în detrimentul modelului nostru social”, a adăugat el.
Pentru viceprim-ministrul Spaniei, peninsula Iberică este un bun exemplu al modului în care blocul poate câștiga competitivitate atât în tranziția verde, cât și în cea digitală, datorită, parțial, intervenției statului pe piața energiei.
„Cred că prețurile la energie sunt un element cheie al competitivității pe care ar trebui să-l acordăm cu adevărat pentru a ne asigura că sunt cât mai scăzute posibil, astfel încât să fim competitivi la nivel mondial”, a declarat Nadia Calviño.
„În ceea ce privește procesul de digitalizare, care este cu adevărat de neoprit, trebuie să ne asigurăm că avem un cadru legal care prevede abordarea europeană a digitalizării, protejând valorile și drepturile noastre europene. Cred că aceasta este cea mai bună modalitate de a ne asigura că digitalizarea este acceptabilă pentru societățile noastre și că este sustenabilă pe termen mediu și lung”, a adăugat ea.
Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor au spus că guvernele trebuie să cheltuiască mai mult pentru educație și formare, astfel încât oamenii să se poată adapta la schimbarea pieței muncii.
De asemenea, au cerut excluderea unor investiții, inclusiv investiții în ecologizare, digital, sănătate și educație, din regulile privind datoria și deficitul.