Inteligența artificială (AI) a uimit lumea, actualizându-se zilnic noi capabilități care inspiră entuziasm și frică în egală măsură.
În urma lansării ChatGPT – platforma tehnologică cu cea mai rapidă creștere vreodată – s-a vorbit despre AI care va înlocui joburile de scriitori, artiști, muzicieni și programatori, pentru a numi doar câteva.
Dar o profesie poate fi sigură pentru moment. Potrivit unui studiu de la Universitatea Brigham Young (BYU) din SUA, contabilii umani depășesc în continuare ChatGPT la examenele de contabilitate.
Studiul a inclus 327 de coautori din 186 de instituții de învățământ diferite din 14 țări, contribuind în total cu 25.181 de întrebări la examenul de contabilitate.
Întrebările au vizat sistemele informaționale contabile (AIS), auditul, contabilitatea financiară, contabilitatea managerială și fiscalitatea. Au variat ca dificultate și tip, inclusiv adevărat și fals, alegere multiplă și răspunsuri scurte.
Și ChatGPT – după ce a promovat anterior examene de drept printre altele – a avut rezultate bune, în mod nesurprinzător. Media sa globală a fost de 47,4%, având rezultate mai bune decât studenții umani la 11,3% dintre întrebări. S-a descurcat foarte bine în AIS și audit.
Dar studenții au depășit AI în general. Scorurile lor medii au ajuns la 76,7 la sută și au fost mai buni la întrebările privind evaluările fiscale, financiare și manageriale, probabil pentru că ChatGPT s-a luptat cu procesele matematice necesare pentru cel din urmă tip.
În ceea ce privește tipul de întrebare, ChatGPT s-a descurcat mai bine la întrebările adevărate și false (68,7% corecte) și cu răspunsuri multiple (59,5%), dar a avut probleme cu întrebările cu răspuns scurt.
Autorul principal al studiului, profesorul de contabilitate BYU, David Wood, a dorit să recruteze cât mai mulți profesori pentru a vedea cum s-a comportat AI împotriva studenților reali, pentru a ajuta la informarea dezbaterii despre modul în care modelele de limbaj AI ar trebui să ia în considerare educația.
„Când această tehnologie a apărut pentru prima dată, toată lumea s-a îngrijorat că acum studenții ar putea să o folosească pentru a înșela”, a spus Wood.
„Dar oportunitățile de a înșela au existat întotdeauna. Deci, pentru noi, încercăm să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face cu această tehnologie acum, ceea ce nu am putut face înainte, pentru a îmbunătăți procesul de predare pentru facultate și procesul de învățare pentru studenți. Testarea a fost uimitoare”.
Cercetătorii spun că, deși încă mai are de lucru în domeniul contabilității, este un game changer care va schimba în bine modul în care toată lumea preda și învață.
„Este o oportunitate de a reflecta dacă predăm sau nu informații cu valoare adăugată”, a spus coautorul studiului și profesor de contabilitate BYU, Melissa Larson.
„Trebuie să evaluăm unde mergem de aici. Desigur, voi avea în continuare asistenți didactici, dar asta ne va obliga să îi folosim în moduri diferite”.
Studiul a evidențiat și alte câteva descoperiri interesante. În primul rând, ChatGPT nu recunoaște întotdeauna când face matematică și face erori fără sens, cum ar fi adăugarea a două numere într-o problemă de scădere sau împărțirea incorect a numerelor. De asemenea, oferă explicații pentru răspunsurile sale, chiar dacă sunt incorecte.
ChatGPT este construit pe modelul de limbaj de învățare profundă GPT3.5 al OpenAI. De atunci, OpenAI a lansat GPT4, care depășește GPT3.5 ca și capabilități. Cercetătorii se așteaptă ca tehnologia să se îmbunătățească exponențial cu privire la întrebările puse în studiul lor.
Ceea ce ei consideră cel mai promițător este modul în care chatbot-ul poate ajuta la îmbunătățirea predării și învățării, inclusiv capacitatea de a proiecta și testa sarcinile sau poate fi folosit pentru redactarea porțiunilor unui proiect.
„Nu este perfect; nu o vei folosi pentru orice”, a spus Jessica Wood, studentă la BYU. „A încerca să înveți doar folosind ChatGPT este o treabă prostească”.