Comentariile lui Emmanuel Macron despre Taiwan și apelul său la „autonomie strategică” europeană au stârnit controverse, deoarece pledează pentru ca UE să nu devină adepți ai SUA și Chinei.
Comentariile au fost publicate în două instituții de știri după ce Macron a vizitat China săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping.
Pentru unii, remarcile sale ar putea sparge unitatea europeană și solidaritatea transatlantică, dar nu toți observatorii denunță autonomia strategică apărată de Paris.
„Președintele Macron și-a subliniat de câțiva ani în mod repetat punctul de vedere că Europa ar trebui să dezvolte ceea ce el numește autonomie strategică… Nu văd deloc asta ca o amenințare la adresa unității transatlantice”, a declarat Dan Baer, directorul Programului Europa la Carnegie Endowment for International Peace.
Baer spune că ar fi, de asemenea, în interesul SUA să apere o strategie europeană.
„Cred că există o mulțime de oameni în SUA care ar sprijini ideea că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a fi un actor strategic în sine”, a spus analistul.
„Și Europa să facă mai mult, mai ales în lumina amenințărilor atât de proximitate, cât și globale din zona de astăzi, ar fi un lucru bun”.
Unii au criticat momentul comentariilor, deoarece după ce Macron a părăsit China, Beijingul a lansat exerciții militare încercuind Taiwan.
Pentru Mario Esteban, analist la Real Instituto Elcano, ideea unei a treia căi europene pare complicată, deoarece securitatea UE depinde în prezent de Statele Unite.
„Ar trebui să urmăm SUA atât cât este în interesul nostru”, a spus el. „Este evident că valorile și interesele noastre nu sunt aceleași cu SUA, dar sunt mai aproape de SUA decât de China.
„Nu cred că ar trebui să urmăm orbește SUA, dar vorbind despre neutralitate sau echidistanță aici, cred că nu este foarte realist, deoarece nici valorile și nici interesele noastre nu sunt echidistante de Washington și Beijing”, a spus el.