fbpx

Ce se va întâmpla cu prețul petrolului după decizia OPEC?

Prețurile petrolului au crescut cu până la 8% în deschiderea ședinței de ieri, după ce OPEC+ a anunțat că va reduce producția cu 1,16 milioane de barili pe zi.

Ca urmare a acestei știri, contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 5,1%, până la 83,95 dolari pe baril, iar prețurile futures pe țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 5,2%, până la 79,64 dolari pe baril.

Reducerile voluntare de producție vor începe din mai și vor dura până la sfârșitul anului 2023, a anunțat Arabia Saudită, care a precizat că este o „măsură de precauție” care vizează stabilizarea pieței petrolului.

Mișcarea vine în urma deciziei Rusiei de a reduce producția de petrol cu ​​500.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023, care a anunțat această hotărâre prin vocea viceprim-ministrului țării, Alexander Novak.

Pe lângă reducerea producției în Arabia Saudită cu 500.000 de barili pe zi, și alte state membre au promis la rândul lor reduceri: Emiratele Arabe Unite vor reduce producția cu 144.000 de barili pe zi, în timp ce Kuweit, Oman, Irak, Algeria și Kazahstan vor reduce producția.

„Implicarea foarte hotărâtă a celor mai mari membri OPEC+ sugerează că aderarea la reducerile de producție s-ar putea să fie mai puternică decât a fost cazul în trecut”, a spus Vivek Dhar, de la Commonwealth Bank of Australia, într-o notă adresată clienților.

Petrolul la 100 de dolari pe baril?

„Planul OPEC+ pentru o nouă reducere a producției ar putea împinge din nou prețul petrolului spre pragul de 100 de dolari, luând în considerare redeschiderea Chinei și reducerea producției Rusiei ca o mișcare de represalii împotriva sancțiunilor occidentale”, a declarat pentru CNBC analistul CMC Markets, Tina Teng.

Teng a remarcat, totuși, că reducerea ar putea inversa și scăderea inflației, ceea ce ar „complica deciziile băncilor centrale privind ratele”.

În martie, prețurile petrolului au scăzut la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021, deoarece comercianții se temeau că falimentele bancare ar putea afecta creșterea economică globală.

Cartelul petrolier și aliații săi caută să evite repetarea prăbușirii din 2008, a afirmat un analist citat de CNBC.

„Țările producătoare de petrol se uită la a doua jumătate a acestui an și par hotărâte să nu retrăiască ceea ce s-a întâmplat în 2008”, a spus Bob McNally, președintele Rapidan Energy Group, invocând faptul că atunci prețurile petrolului au scăzut de la 140 dolari la 35 dolari în doar șase luni.

McNally a adăugat că, deși nu este scenariul lui de bază, prețul petrolului ar putea „atinge fără probleme nivelul de 100 de dolari… dacă cererea chineză va reveni la 16 milioane de barili pe zi în a doua jumătate a acestui an și dacă oferta rusă începe să scadă din cauza sancțiunilor și așa mai departe.”

„Atunci, aceste reduceri de producție, dacă rămân cu ele, vor înăspri foarte mult piața”, a spus el.

Potrivit experților de la Wood Mackenzie, China ar putea reprezenta aproape 40% din redresarea cererii la nivel mondial în 2023.

În octombrie, cartelul petrolier și-a anunțat decizia de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi.

Casa Albă a declarat la acel moment că președintele Joe Biden a fost „dezamăgit de decizia mioapă a OPEC+” de a reduce cotele de producție în condițiile în care lumea se confruntă încă cu războiul din Ucraina și cu efectele sale negative.

Semnificativ, dar nu „bătut în cuie”

Cu toate acestea, unii analiști spun că cea mai recentă reducere va avea un impact mai semnificativ decât cea hotărâtă anul trecut.

„Majoritatea reducerilor vor fi făcute de țări care produc la cote sau peste cote, ceea ce implică că o pondere mai mare a reducerilor anunțate se vor traduce în reduceri reale ale ofertei decât în ​​octombrie 2022”, a spus fondatorul Energy Aspects, Amrita Sen, care se așteaptă, de asemenea, ca prețurile să ajungă la 100 USD pe baril

Cu toate acestea, Sen este de părere că reducerea producției ar putea fi inversată, dacă luăm în considereare reducerea presiunilor de pe pieța globală.

„Cred că, dacă piața se înăsprește și problemele exogene sau șocurile se estompează, țările producătoare de petrol vor inversa această reducere, astfel încât acest lucru să nu fie bătut în cuie pentru tot restul anului – dar, în același timp, apărând foarte clar un nivel preț”, a spus Sen.

„Spre deosebire de reducerea din octombrie, impulsul pentru cererea globală de petrol este în creștere, nu în scădere odată cu o redresare puternică a Chinei”, au spus într-o notă analiștii Goldman Sachs.

Acest lucru ar putea duce la creșterea previziunilor Goldman pentru Brent cu 5 dolari pe baril, până la 95 dolari pe baril pentru decembrie 2023, conform unui comentariu făcut de experții băncii de investiții, după decizia surpriză a cartelului.

Analiștii Goldman conduși de Daan Struyven au spus că reducerea surpriză operată acum este „consecventă” cu doctrina OPEC+ de a acționa preventiv.

Articol de Lee Ying Shan

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.