fbpx
white concrete building at daytime

Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre Ucraina, economie și migrație

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a da startul unui summit de două zile în care războiul Rusiei în Ucraina, economia distrusă, comerțul și migrația sunt în fruntea agendei.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern vor da impulsul final unui pachet de ajutor militar de 2 miliarde de euro pentru Kiev, care include pentru prima dată 1 miliard de euro pentru achiziționarea în comun de obuze de artilerie de 155 mm.

Liderii vor discuta posibilitatea de a completa asistența cu încă 3,5 miliarde EUR în lunile următoare, deși acest lucru va necesita negocieri suplimentare între ambasadori înainte de a se transforma în acțiuni concrete.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi se va adresa joi în cameră prin intermediul unui videoclip pentru a împărtăși cele mai recente actualizări din război și a explica de ce are nevoie țara sa pentru a rezista invaziei Rusiei.

De asemenea, va fi pe masă o nouă strategie industrială care urmărește ca blocul să aibă 40% din tehnologia cheie de care are nevoie pentru a combate schimbările climatice, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, construite în interiorul propriilor granițe până în 2030.

Franța, în special, dorește să adauge energia nucleară pe lista proiectelor cele mai favorizate recunoscute în cadrul strategiei industriale, o cerere care se va confrunta cu o rezistență acerbă din partea unor țări precum Germania, Spania, Austria, Danemarca, Irlanda și Luxemburg.

„Ceea ce cerem, și poate că trebuie să ne clarificăm cererea, nu este atât ca energia nucleară să fie considerată verde. Este faptul că aplicăm neutralitatea tehnologică și că acest lucru se reflectă în texte”, a spus o sursă de la Palatul Élysée înaintea summit-ului.

„Vrem, de asemenea, să punem capăt dezbaterii false cu privire, de exemplu, a faptului că Franța și alți parteneri ar căuta ca energia nucleară să fie recunoscută drept energie verde. Acesta nu este obiectivul. Nu se va întâmpla și nu asta este ceea ce căutăm.”

Întâlnirea de la Bruxelles are loc la doar câteva zile după ce președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au purtat discuții unu-la-unu la Moscova și s-au angajat să acorde prioritate relațiilor.

Vorbind pentru Euronews înainte de summit, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că blocul nu este „naiv” în privința legăturilor din ce în ce mai strânse dintre China și Rusia.

Dar, a remarcat el, apropierea nu ar trebui să descurajeze Bruxelles-ul să se angajeze cu Beijingul.

„Trebuie să ne angajăm cu China, nu pentru că suntem de acord cu China, dimpotrivă, ci pentru că trebuie să ne apărăm interesele și să ne apărăm principiile”, a declarat Michel pentru Euronews.

China nu este un punct oficial pe ordinea de zi de joi, dar reuniunea Xi-Putin este de așteptat să apară în timpul discuțiilor, în special pe fondul temerilor crescânde că Beijingul ar putea furniza ajutor letal Moscovei.

Deși oficialii chinezi au insistat că temerile sunt nefondate, liderii europeni au avertizat totuși Beijingul să nu facă un astfel de pas, numind-o linie roșie și motiv de sancțiuni.

„Este important ca China să sprijine dreptul internațional, stabilitatea prin Carta ONU”, a spus președintele Consiliului European.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.