fbpx

Dieselgate: Proprietarilor de vehicule cu dispozitive de ilegale li se cuvin despăgubiri

Proprietarii de vehicule echipate cu dispozitive de manipulare a emisiilor, precum cele folosite în așa-numitul scandal Dieselgate, au dreptul la despăgubiri, potrivit instanței superioare a UE.

Curtea Europeană de Justiție i-a dat dreptate marți reclamantului care a introdus dosarul împotriva grupului Mercedes-Benz.

Acesta a cerut ca gigantul german să-l despăgubească pentru daunele legate de echipamentele incluse în mașina diesel pe care și-a achiziționat-o cu un dispozitiv ilegal cunoscut sub numele de fereastră termică, ce permite controlul epurării gazelor din țeava de eșapament de la vehicule în linie cu temperatura exterioară.

Într-o decizie separată din iulie anul trecut, instanța a considerat această practică ilegală în majoritatea cazurilor.

Mercedes Benz a reacționat la hotărâre explicând că „este relevantă doar prejudiciul cauzat efectiv unui cumpărător”, adăugând că „trebuie să existe un dispozitiv ilegal, care este contestat în speță”.

În ciuda faptului că se referă doar la un caz individual, dosarul ar putea ajunge să afecteze un număr mare de șoferi.

Andrew Canning de la Organizația Europeană a Consumatorilor a declarat pentru Euronews într-un comunicat că decizia este „una importantă” și confirmă că „persoanele care au cumpărat mașini echipate cu aceste dispozitive au dreptul să obțină despăgubiri”.

„Decizia este, de asemenea, importantă pentru că prevede că legislația națională nu ar trebui să facă imposibilă sau prea dificilă pentru persoanele fizice să își exercite drepturile”, a adăugat Canning.

„Sperăm că, după această nouă decizie din saga Dieselgate, producătorii de automobile vor facilita acum compensarea tuturor persoanelor implicate”.

Curtea germană care a trimis cazul Justiției Europene trebuie acum să decidă cum va pune în aplicare decizia, care vine ca o nouă lovitură pentru industria auto germană, care a fost de ani de zile blocată de scandalul Dieselgate care a izbucnit în 2015 după ce autoritățile americane au acuzat Volkswagen ( VW) de a instala dispozitive în mașinile sale pentru a înșela testele de emisii.

VW a recunoscut în cele din urmă faptele greșite, ceea ce a determinat alte câteva țări să lanseze investigații și l-a determinat pe directorul general de atunci Martin Winterkorn să demisioneze.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.