fbpx

McDonald’s crede că ambalajele reutilizabile vor polua mai mult

Mcdonald’s și-a început campania de lobby pentru a influența o lege importantă a UE privind ambalajele de unică folosință. Inițiativa prezentată în noiembrie anul trecut de Comisia Europeană vizează interzicerea ambalajelor de unică folosință pentru masă până în 2030.

Dar un raport realizat de Kearney, finanțat de McDonald’s, spune că interzicerea ambalajelor de unică folosință va crește producția de plastic și consumul de apă, putând reduce chiar siguranța alimentară.

De asemenea, se afirmă că „pot fi obținute rezultate mai bune economice, de mediu și pentru consumatori prin extinderea soluțiilor de circularitate și a know-how-ului existente, cum ar fi reciclarea”.

Restaurantele franceze și lanțurile de fast-food au fost nevoite, începând cu 1 ianuarie 2023, să folosească ambalaje reutilizabile pentru a lua masa dacă unitățile lor pot găzdui mai mult de 20 de persoane în același timp. Acest lucru a forțat toate lanțurile, precum McDonald’s dar și Starbucks sau Burger King, să își adapteze ambalajele.

„Acest lucru a dus la o schimbare a operațiunilor. A trebuit să adaptăm echipamentele pentru a putea primi vasele, apoi am generat o schimbare în pregătirea echipelor, a trebuit să pregătim pe toți să folosească vasele reutilizabile”, a spus un manager de restaurant McDonald’s din nordul Franței.

Costurile sunt și economice, deoarece trebuiau instalate utilaje noi. „Ne-a costat și operațional pentru că a trebuit să cumpărăm echipamente și deci a generat un cost semnificativ în zona de spălat vase pentru adaptarea întregii spălări, uscare și depozitare”.

Restaurantele fast-food, care includ mari lanțuri, dar și magazine locale de kebab, vor să combine atât ambalajele reutilizabile, cât și cele de unică folosință și să îmbunătățească reciclarea.

Dar pentru organizațiile Zero Waste, reciclarea și-a arătat deja limitele, deoarece consideră că cel mai bun deșeu este cel care nu este niciodată produs.

„Din punctul nostru de vedere și în viziunea multor oficiali și cetățeni, întrebarea este cum facem tranziția către ambalaje reutilizabile, funcționând ca un sistem cu o infrastructură partajată, ceva care poate ajuta, de fapt, întreprinderile să reducă generarea de deșeuri, având un sistem care funcționează bine, dar este sigur”, a spus Nathan Dufour, de la Zero Waste Europe.

Potrivit lui Dufour, McDonald’s din Franța produce 115 tone de deșeuri pe zi.

În timp ce Franța este în fața legislației UE, blocul se pregătește acum să înceapă dezbaterea pe această problemă, care este probabil să fie puternic influențată de presiunea lanțurilor de fast-food.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.