fbpx

Cifrele cheie ale migrației către UE

Două naufragii mortale în Marea Mediterană în ultimele săptămâni au menținut cu fermitate atenția Uniunii Europene asupra migrației, subiectul fiind deja pe primul loc pe agenda blocului, din cauza creșterii în 2022 a sosirilor neregulamentare și a noilor cereri de azil.

Iată ce trebuie să știți despre migrația către UE în 2022

Migrație neregulată

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a detectat aproximativ 330.000 de treceri neregulate a frontierei anul trecut – o creștere cu 64% față de 2021 și cel mai mare număr din 2016.

Cele mai mari creșteri au fost raportate pe rutele Balcanilor de Vest și Estul Mediteranei, cu cifrele crescând cu 136% și, respectiv, 108%. Numai ruta Balcanilor de Vest a reprezentat 45% din toate intrările neregulate în 2022.

Ruta periculoasă a Mediteranei Centrale a reprezentat între timp aproape o treime din toate astfel de sosiri (+51% de la an la an).

Cetăţenii din Siria, Afganistan şi Tunisia au fost cei mai frecvent raportaţi.

Din păcate, se crede că aproximativ 2.500 de oameni au murit încercând să ajungă în UE.

Cereri de azil

Țările UE, Norvegia și Elveția au primit împreună 966.000 de noi cereri de azil în 2022 – o creștere de peste 50% față de anul precedent.

De asemenea, a fost cel mai mare număr înregistrat de Agenția UE pentru Azil (EUAA) din 2016, când au fost depuse peste 1,2 milioane de cereri.

Agenția de azil a spus că cererile au atins cele mai înalte niveluri „înregistrate” pentru o gamă largă de naționalități în 2022, inclusiv cetățeni din India, Burundi, Maroc, Tunisia, Egipt, Republica Democrată Congo, Peru, Moldova, Yemen, Belarus și Cuba.

Cifrele din 2022 au exclus marea majoritate a celor patru milioane de refugiați ucraineni care au fugit de războiul Rusiei și ale căror cereri au fost tratate separat prin Directiva privind protecția temporară.

Repatrieri

În fiecare an, aproximativ 500.000 de cetățeni străini primesc ordin să părăsească blocul pentru că au intrat sau stau neregulat, potrivit Comisiei Europene. Cu toate acestea, doar aproximativ 30% dintre ei se întorc înapoi în țara lor de origine sau în țara din care au călătorit în UE.

Anul trecut, Frontex a efectuat repatrieri pentru puțin sub 25.000 de persoane, un nou record. Aproximativ 40% au părăsit UE în mod voluntar.

Însă blocul dorește să crească acest număr, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, notând în ianuarie că „problema este că statele membre fac cereri de readmisie doar pentru aproximativ 10 până la 20% din deciziile de returnare”.

„Frontex trimite avioane goale în țările de origine care sunt deschise să își recupereze cetățenii. Recent, un avion a fost trimis înapoi în Bangladesh cu doar opt pasageri la bord”, a adăugat ea.

Anul trecut a fost numit un coordonator al UE pentru returnări pentru a stabili o strategie operațională comună privind returnările și pentru a spori cooperarea dintre statele membre și Frontex.

Migrația legală

Între timp, aproximativ trei milioane de persoane din afara UE s-au stabilit legal în bloc anul trecut.

Acest lucru este aproximativ în concordanță cu nivelurile de dinainte de pandemie, deoarece se estimează că 2,7 milioane de persoane din țări non-UE au imigrat într-una dintre cele 27 de țări ale blocului.

Spania, Germania și Franța au fost destinațiile preferate, primind 28% din toți imigranții din țări non-UE în bloc, potrivit datelor Eurostat.

Anul trecut, Comisia a propus să creeze mai multe căi legale pentru migranții calificați, despre care a spus că ar trebui să contribuie la ameliorarea decalajelor de competențe și a penuriei de forță de muncă, dar și la reducerea migrației ilegale.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.