fbpx

Ministrul Apărării Republicii Moldova spune că țara este amenințată de propaganda rusă

Moldova nu se confruntă în prezent cu „pericol militar iminent”, dar este supusă „războiului hibrid generat de Rusia” în încercarea de „răsturnare a puterii de stat”, potrivit ministrului său al Apărării, Anatolie Nosatii.

La granița de est cu Ucraina și de vest cu regiunea separatistă controlată de ruși, Transnistria, Moldova se află într-o poziție geografică și politică precară în Europa.

Una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, condițiile din țară s-au înrăutățit de la începutul războiului din Ucraina, din cauza crizei energetice în curs de desfășurare. Nemulțumirea publicului este mare, protestele la scară largă provocând în mod regulat perturbări.

De la formarea unui nou guvern pro-occidental în Februarie, au continuat demonstrațiile antiguvernamentale, despre care autoritățile cred că sunt alimentate de interferența Rusiei.

Într-adevăr, Duminică, poliția moldovenească spune că a descoperit un complot de agenți susținuți de ruși care încercau să provoace tulburări în masă în timpul unui protest.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatii, a spus că Rusia reprezintă o amenințare la adresa Republicii Moldova: „Vorbesc despre un război hibrid. Acesta se manifestă prin dezinformare și știri false, care se reflectă în tensiunile din societatea noastră, generate de Rusia pentru a schimba politica politică. ordonați, destabilizați situația și răsturnați puterea statului”.

Acest lucru vine după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la München cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unde a sugerat că Moldova va fi deschisă să adere la alianța politică.

Anatolie Nosatii a spus că „prioritatea”, așa cum este, este cooperarea cu NATO și „aprofundarea” legăturilor, așa cum au făcut în ultimul an.

Vulnerabilitatea Moldovei la influența rusă vine din Transnistria, o fâșie de pământ recunoscută internațional ca moldovenesc, dar controlată de Rusia, între râul Nistru și granița moldo-ucraineană.

Într-un interviu acordat AFP, Anatolie Nosatii a reiterat cererea Moldovei de „evacuare necondiționată a forțelor armate ruse care sunt staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.