fbpx

UE relaxează legislația pentru a preveni exodul companiilor de tehnologie ecologică

Comisia Europeană și-a îndeplinit promisiunea de a relaxa în continuare regulile de lungă durată ale UE privind subvențiile naționale pentru a preveni relocarea companiilor de tehnologie ecologică în Statele Unite și pentru a păstra capacitatea blocului de a concura la scară globală.

Regulile se aflau deja într-o stare extraordinară de relaxare din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia și a crizei energetice, un amendament care a permis statelor membre să pompeze mai ușor bani publici în companiile aflate în dificultate și gospodăriile vulnerabile.

Dar aprobarea în vara trecută a Legii de reducere a inflației (IRA), un program masiv de ajutor de stat promovat de președintele american Joe Biden, a împins Comisia să prelungească și mai mult cadrul de criză și chiar să-și extindă domeniul de aplicare pentru a proteja companiile autohtone necesare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

În următorii zece ani, IRA va acorda până la 369 de miliarde de dolari în credite fiscale și reduceri directe pentru a ajuta firmele să intensifice producția de tehnologie ecologică de ultimă oră, dar numai dacă aceste produse sunt fabricate în principal în America de Nord.

Bruxelles-ul consideră că această prevedere este discriminatorie, inechitabilă și ilegală și se teme că atracția generoasă a legii americane va declanșa un exod industrial peste Oceanul Atlantic, dând o lovitură fatală competitivității pe termen lung a UE.

Având în vedere acest lucru, Comisia a adaptat regulile privind ajutorul de stat pentru a simplifica aprobarea subvențiilor în șase domenii cheie – baterii, panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură, electrolizoare și tehnologie de captare a carbonului – , precum și pentru producerea componentelor și a materiilor prime necesare fabricării acestora.

Noile proceduri vor permite statelor membre marje mai mari de a injecta bani publici – sub formă de granturi, împrumuturi sau credite fiscale – cu scopul de a susține dezvoltarea acestor produse tehnologice verzi, care sunt indispensabile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru realizarea climatului. neutralitate până în 2050.

În cazurile în care riscul de relocare este mare, țările vor putea să egaleze subvențiile oferite de un guvern non-european, cum ar fi SUA, și să păstreze compania în interiorul granițelor UE. În mod alternativ, țările vor putea să compenseze deficitul de finanțare pe care compania estimează că îl are.

Această opțiune, cunoscută sub numele de „ajutor de potrivire”, este considerată cel mai inovator element al regulilor relaxate și ridică posibilitatea unei curse de subvenții între țările UE și cele din afara UE în detrimentul contribuabililor.

Comisia admite că acest scenariu este probabil și a propus mai multe „măsuri de siguranță” pentru a garanta că „ajutorul de potrivire” nu scăpa de sub control, cum ar fi obligarea ajutorului să fie acordat în zone mai puțin dezvoltate sau mandatarea proiectului să fie amplasat cel puțin în trei state membre.

Compania care beneficiază de „ajutorul de potrivire” va face acest lucru cu condiția să nu se mute în afara UE în următorii cinci ani, sau trei ani pentru IMM-uri.

Noile reguli se vor aplica până la sfârșitul anului 2025, dar plățile ar putea continua ulterior.

Deși nu sunt menționate pe nume, garanțiile par a fi concepute pentru a evita ca Germania și Franța să acumuleze în continuare subvenții pentru industriile lor naționale.

Cele două țări au reprezentat 77% din cele 672 de miliarde de euro din programele aprobate pe parcursul anului 2022, o statistică uimitoare care a determinat alte țări să îndemne Comisia să manifeste o precauție suplimentară înainte de a relaxa în continuare regulile privind ajutorul de stat.

Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu supravegherea politicii de concurență, a insistat că regulile modificate vor fi „proporționale, direcționate și temporare”.

Dar la începutul lunii februarie, când a anticipat pentru prima dată schimbările, Vestager a avertizat că folosirea banilor de la contribuabili în beneficiul companiilor selectate „are sens doar dacă societatea în ansamblu beneficiază”.

„Folosirea ajutorului de stat pentru a stabili producția de masă și pentru a egala subvențiile externe este ceva nou”, a spus Vestager atunci. — Și nu este nevinovat.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.