Redresarea economică a Chinei a început modest.
Lucrătorii migranți s-au întors în mare parte la muncă după cea mai mare sărbătoare a anului din China, iar copiii s-au întors la școală în această săptămână.
Dar datele preliminare arată că o presupusă creștere generală nu are loc la toți paramaterii, în ciuda faptului că în China continentală s-au încheiat, la începutul lunii decembrie, reglementările și măsurile anti-Covid.
De exemplu, datele oficiale privind împrumuturile pentru ianuarie au arătat o creștere de la an la an a împrumuturilor acordate întreprinderilor, dar o scădere bruscă a acestora pentru gospodării.
„Datele mixte transmit un mesaj clar că piețele nu ar trebui să fie prea optimiste în ceea ce privește creșterea din acest an”, a declarat, luni, economistul șef al lui Nomura, Ting Lu, într-un raport.
„Acest model are implicații multiple pentru diferite clase de active și tipuri de mărfuri, așa că urmărirea îndeaproape a acestor date de înaltă frecvență este justificată”, a spus el.
Traficul rutier și cu metroul în orașe a revenit peste nivelurile de dinainte de pandemie în 2019, se arată în raportul Nomura, citând date de la jumătatea lunii februarie. Cifra de afaceri în transportul de marfă este încă în scădere față de acum un an, se arată în raport.
Acesta a subliniat că vânzările de locuințe noi au rămas sub nivelurile de anul trecut, în mare parte afectate de scăderea vânzărilor în orașele de dimensiuni medii, influențând astfel activitatea de construcții.
Cererea lentă de credite ipotecare s-a manifestat într-o scădere puțin mai abruptă a împrumuturilor pentru gospodării pe termen mediu și lung decât a celor pe termen scurt.
„Rata șomajului este încă ridicată, ceea ce menține slabă încrederea gospodăriilor”, a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef la Pinpoint Asset Management, într-o notă despre datele privind împrumuturile din ianuarie. „M-aș aștepta ca încrederea gospodăriilor să se îmbunătățească și în lunile următoare, dar probabil va fi un proces gradual.”
Biroul Național de Statistică al Chinei nu dezvăluie datele privind vânzările cu amănuntul, producția industrială sau investițiile în active fixe pentru ianuarie, din cauza distorsiunilor produse de Anul Nou chinezesc. Datele sărbătorilor, potrivit cu calendarul gregorian, variază în fiecare an.
Cu toate acestea, biroul a publicat date despre inflație pentru ianuarie, care au arătat o tendință de încălzire, deoarece prețurile de consum au crescut cu 2,1% față de un an în urmă – mai puțin decât se așteptau analiștii intervievați de Reuters. Fără alimente și energie, așa-numitul indice de bază al prețurilor de consum a crescut cu 1% în ianuarie, revenind la același ritm ca în iunie 2022.
Indicele prețurilor de producător care măsoară costurile de intrare pentru fabrici a scăzut cu 0,8% în ianuarie față de un an în urmă, mai mult decât scăderea cu 0,5% prognozată de un sondaj Reuters.
Într-un alt semn al scăderii cererii globale, yuanul, moneda națională a Chinei, a atins luni, un minim de cinci săptămâni în raport cu dolarul american, după ce datele au arătat că exporturile medii zilnice ale Coreei de Sud pentru primele 10 zile ale lunii februarie au scăzut cu 14,5% după ajustarea pentru vacanța de Anul Nou chinez, potrivit Reuters.
Se așteaptă ca factorii de decizie din China să susțină economia internă. De asemenea, rămâne de văzut cum se va manifesta cererea în China pe măsură ce întreprinderile își reiau programul normal, la fel ca și călătoriile, după vacanța de Anul Nou chinezesc.
Robin Xing, economist-șef pentru China la Morgan Stanley, a subliniat că întâlnirile față către față sunt deosebit de importante pentru a face afaceri în China și că astfel de interacțiuni nu au fost ușor fezabile anul trecut.
El se așteaptă ca politica generală să fie laxă în acest an și că autoritățile de reglementare au revenit la „pragmatismul politicilor centrate pe creștere”.
Este „cel mai favorabil fundal din ultimii patru ani pentru cei însetați de afaceri din sectorul privat”, a spus Xing într-un raport. El estimează că PIB-ul Chinei poate crește cu 5,7% în acest an.
Beijingul este de așteptat în martie să stabilească un obiectiv de PIB de aproximativ 5% sau mai mult.
Deși avertizează asupra unei imagini mixte, Lu de la Nomura și-a crescut și prognoza PIB-ului la 5,3% din cauza încheierii mai devreme decât se aștepta a pandemiei și a controalelor Covid.
„Încă suntem de părere că inflația nu este o preocupare majoră în China în acest an”, a spus el, „și ne așteptăm ca politica să rămână acomodativă în 2023”.
Articol de Evelyn Cheng