„Am salutat soarele ridicând mâna dreaptă”, a scris odată poetul portughez Fernando Pessoa. Cea mai mare centrală solară din Europa și a cincea ca mărime din lume va fi numită după el.
Iberdrola și partenerul său Prosolia Energy au declarat că au obținut aprobări de la Agenția Portugheză de Mediu (APA) pentru construcția celei mai mari centrale fotovoltaice din Europa și a cincea ca mărime din lume. Situl se află în Santiago do Cacém, lângă Sines, în districtul Setúbal, anunță Balkan Energy News.
Instalația va genera energie care echivalează cu 370 de milioane de metri cubi de gaz pe an
Centrala solară va produce energie curată și ieftină pentru a acoperi nevoile anuale a 430.000 de gospodării. Conexiunea la rețea a fost deja contractată cu operatorul portughez REN. Instalația va genera energie care echivalează cu 370 de milioane de metri cubi de gaz pe an.
Ferma solară va avea o capacitate de 1,2 GW. Proiectul va crea până la 2.500 de locuri de muncă, majoritatea locale. Sistemul Fernando Pessoa este de așteptat să intre în funcțiune în 2025. Planul de acțiune al proiectului include măsuri precum formarea competențelor profesionale, promovarea turismului și furnizarea de energie solară comunităților din apropiere.
Ferma solară planificată stabilește un nou punct de referință în combinarea ambițiilor de energie curată ale Europei cu furnizarea de beneficii tangibile de mediu și sociale.
În ceea ce privește biodiversitatea și protecția mediului, compania a subliniat că ciobanii ar pășuna oile în aceeași locație și că se vor introduce stupi. Potrivit Iberdrola, va ajuta la îmbunătățirea stabilității ecosistemului și la creșterea randamentelor culturilor din terenurile agricole din jur.
„Această fermă solară stabilește un nou punct de referință în combinarea ambițiilor de energie curată ale Europei cu furnizarea de beneficii tangibile de mediu și sociale”, a declarat președintele executiv Ignacio Galán.
Iberdrola operează deja cea mai mare centrală solară din Europa
Iberdrola deține deja cel mai mare parc fotovoltaic de pe continentul european. Facilitatea de 590 MW Francisco Pizarro din Extremadura se află în vestul Spaniei. A fost pus în funcțiune în august.
Dar există și cel mai mare complex solar, de 750 MW, și în Spania. Sistemul din Aragon este format din 15 unități cu 50 MW fiecare.
Rezolv Energy a declarat în noiembrie că va începe construirea unei centrale solare de peste 1 GW în România în iunie. Un proiect de 1 GW este în curs de dezvoltare în Franța. Construcția este în curs în provincia turcă Konya, la sud de Ankara, a unei centrale cu o capacitate nominală de 1,35 GW, ceea ce înseamnă o putere de conectare de 1 GW. Site-ul se află în Asia Mică, așa că geografic este în afara Europei.
Compania germană Profine Energy intenționează să instaleze în Bulgaria o centrală solară plutitoare cu o capacitate de 500 MW până la 1,5 GW.
În Serbia, Fintel energija și MK Group au lansat proiectul Agrosolar Kula de 660 MW pentru producerea simultană de culturi agricole și energie electrică din energie solară. El Sun Energy intenționează să construiască o centrală solară de 950 MW în Croația.
Anul trecut, Iberdrola a pus în funcțiune o parte din hidrocentrala sa de stocare prin pompare Tâmega Gigabattery pe râul Tâmega din Portugalia. Investiția a fost evaluată la 1,5 miliarde de euro. Compania intenționează să investească 3 miliarde de euro în țară în următorii ani în energie eoliană și solară.