Sindicatele franceze se încălzesc înaintea zilei naționale de grevă de joi, care speră că va aduce întreaga țară în impas. Marți, sute de protestatari au pășit prin inima orașului Marsilia, purtând torțe și afișe, pentru a-și arăta respingerea totală față de reforma guvernului a sistemului de pensii.
Planul, dezvăluit în urmă cu o săptămână, amână vârsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030 și elimină majoritatea regimurilor speciale actuale.
Vorbind în Adunarea Națională, prim-ministrul Franței a insistat că țara nu are de ales decât să pună în aplicare propunerile.
„Numărul persoanelor care lucrează în comparație cu numărul pensionarilor este în scădere”, a spus Elisabeth Borne membrilor. „În 2005, erau doi oameni muncitori pentru fiecare pensionar. Astăzi sunt 1,7, iar mâine 1,5. Prin urmare, trebuie să restabilim echilibrul sistemului nostru de pensii”.
Planul mai propune ca din 2027 oamenii să fi lucrat cel puțin 43 de ani pentru a obține o pensie completă. Dna Borne a spus că dacă reformele vor continua, atunci până în 2030 sistemul va fi echilibrat financiar.
Stânga se opune total inițiativei guvernului, care a fost inclusă în programul cu care a fost ales președintele Emmanuel Macron.